Index Vakbarát Hírportál

Több mint 20 évet tanított, a negyedmillió forintot sem érte el a fizetése

2022. november 15., kedd 09:04

Huszonhárom, pedagógusi pályán eltöltött év ellenére is mindössze 230 ezer forint volt a nettó fizetése az egyik budapesti gimnázium tanárának, aki emiatt el is hagyta a pályát. Hétfőn kezdődött meg az az egyhetes munkabeszüntetés, amihez az általános iskolák mellett egy óvoda is csatlakozott.

Hétfőn kezdődött meg több iskolában az az egyhetes munkabeszüntetés, amiben a csatlakozó pedagógusok személyenként változó időtartamban vesznek részt. Az akció péntekig tart. 

A Külső-Pesti Tankerület mintegy 25 iskolájának pedagógusai és szülői közössége fogott össze, hogy együtt hívják fel a figyelmet az oktatási rendszer szerintük drámai helyzetére. November 14–18-a között a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola egyhetes munkabeszüntetést (polgári engedetlenség, sztrájk) hirdetett meg, amihez számos másik intézmény is csatlakozott.

Ránai János, a Karinthy magyar–média szakos tanára az ATV Híradójának arról beszélt, hogy nagyjából két héttel ezelőtt tartottak egy fórumot, ahol közös igényként felmerült, hogy a különböző iskolák találják meg egymást, egyúttal csatlakozzanak a kezdeményezéshez az általános iskolák és az óvodák is.

Több mint 20 év után is csak 230 ezer nettót vitt haza

A riportból az is kiderült, hogy a budapesti Eötvös József Gimnáziumból összesen 41 pedagógus vesz részt az akcióban valamilyen formában. Tar Imre, az intézmény egyik pedagógusa leszögezte: kollégái egy része minden nap él vagy a polgári engedetlenség, vagy a sztrájk eszközével.

Hozzátette azt is, hogy a diákoknak modern oktatást és élhető jövőt szeretnének. Rokolyáné Pataki Anikó arról beszélt, maga is ebben reménykedett, 23 év után azonban mégis kénytelen volt elhagyni a pedagóguspályát, mert állítása szerint két évtized tanítás után is csak nettó 230 ezer forint volt a fizetése.

Álláspontja szerint a kötelező tananyag nem az életre neveli a fiatalokat, emiatt ebben a helyzetben kiemelten fontosnak látja, hogy egy tanár hiteles legyen.

Rovatok