Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Twitteren posztolt a lengyelországi rakétabecsapódásról

2022. november 16., szerda 11:57

Orbán Viktor teljes támogatásáról biztosította a lengyel vezetést. A magyar miniszterelnök Twitter-bejegyzésében azt írta a lengyelországi rakétabecsapódásokkal kapcsolatban, hogy az ügy alapos és nyugodt kivizsgálására van szükség.

Orbán Viktor Twitter-oldalán fejezte ki támogatását Lengyelország és a lengyel vezetés számára az országban kedden történt rakétabecsapódások miatt. A magyar miniszterelnök szerint az ügy nyugodt és alapos kivizsgálására van szükség. 

Nyugodt és alapos kivizsgálásra van szükségünk a Przewodównál történt robbantásokkal kapcsolatban. Egy biztos: Magyarország szilárdan kitart Lengyelország mellett. Teljes támogatásomat fejeztem ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök úrnak a tegnap esti történések miatt

– fogalmazott bejegyzésében Orbán Viktor. 

Kormányülésen értékelik a fejleményeket

A magyar miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan arról tájékoztatta az MTI-t kedd este, hogy a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök kedd este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba. Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral – mondta a sajtófőnök.

A Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött: a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a szerdai kormányülésen is részletesen értékelik az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeit. A kormány a Karmelita kolostorban ült össze – többek között a titkosszolgálatok jelentései alapján – elemezni a kialakult helyzetet.

Zajlik a kormányülés

– írta Facebook-bejegyzésben közzétett videója fölé a miniszterelnök. 

November 15-én, az esti órákban  rakéta csapódott  egy gabonaszárítóba a NATO-tag Lengyelországban, az ukrán határhoz közeli Przewodów városban; a támadásban két ember meghalt. Az incidens után rendkívüli ülést hívott össze a lengyel és a magyar kormány is. Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) hívta össze az ülést kedd éjjel, a kialakult válsághelyzet miatt az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozott. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  Orbán Viktor kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. november 16-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Rovatok