Index Vakbarát Hírportál

Ha a bizottság elfogadja Kocsis Máté javaslatát, feloldhatják a titkosítást az amerikai kampánypénzek ügyében

2022. november 17., csütörtök 14:39

A Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának mai ülése után közzétett posztjában elárulta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz az Egyesült Államokból érkezett támogatás ügye súlyosabb, mint eddig gondolták. A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke is válaszolt az Index kérdésére.

Márki-Zay Péter maga ismerte el, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból is kapott támogatást, de a korábbi miniszterelnök-jelölt minden nyilatkozatában leszögezte, hogy betartották a vonatkozó törvényeket, és a szövetségben induló hat ellenzéki párt nem kapott az összegből, ami körülbelül 1,8 milliárd forintnak felel meg. Az ügyben nyomozás indult. Korábbi cikkünkben arról írtunk a pártok reakciói alapján, hogy állításuk szerint ők a támogatás tényéről sem tudtak.

„Megtették első jelentésüket a magyar titkosszolgálatok vezetői a baloldali pártok külföldi finanszírozásával kapcsolatban a Nemzetbiztonsági Bizottság mai ülésén” – írta Facebook-oldalán Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy

az ügyben megismert tények megdöbbentők, a helyzet sokkal súlyosabb, mint ahogy azt az eddigi nyilatkozatokból gondolni lehetett.

Titkosították az anyagot

A titkosszolgálati anyag minősítése 2051-ig titkos, de Kocsis Máté a bizottság mai ülésén kezdeményezte ennek feloldását, „hiszen az ország szuverenitását súlyosan sértő cselekményekről és tranzakciókról van szó, melyekről joga van tudni a teljes magyar nyilvánosságnak”. A kormánypárti politikus „az ügy súlyára tekintettel” reméli, hogy ennek nem lesz akadálya, és azt is, hogy „a baloldali pártok sem ellenzik mindezt”.

A ma megismert információkból kiindulva nyilvánvaló, hogy az elemző-értékelő munka következő időszakos jelentése is olyan tényeket hoz majd a felszínre, melyek segítenek majd tisztán látni a rendszerváltozás óta eltelt három évtized legsúlyosabb botrányát, annak személyi és szervezeti összefonódásait

– hangsúlyozta Kocsis Máté.

Támogatják a titkosítás feloldását

Az ügyben kérdéseket küldtünk Sas Zoltánnak, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnökének, valamint a Miniszterelnöki Kabinetirodának.

A kabinetiroda válaszát változtatás nélkül közöljük:

Az Ön által említett témában jelenleg is vizsgálat zajlik, a Nemzetbiztonsági Bizottság elé tárt információk titkos minősítéssel rendelkeznek, így azokról nem tudjuk tájékoztatni. A minősítés felülvizsgálatára vonatkozó kezdeményezés ellen azonban a kormánynak nincs kifogása. Amennyiben a Nemzetbiztonsági Bizottság elfogadja Kocsis Máté frakcióvezető úr javaslatát és megkeresi a minősítő szervezetet, a Nemzeti Információs Központ hozzá fog járulni a Nemzetbiztonsági Bizottsági ülésen elhangzott információk illetve az ülés jegyzőkönyvében is szereplő részek nyilvánosságra hozatalához.

Támogatja-e az ügyre vonatkozó titkosszolgálati anyag titkosításának feloldását? – kérdeztük Sas Zoltánt. A bizottság elnökének válasza:

Igen. A bizottság elnökeként mindig kiemelten fontosnak tartottam, hogy az általam vezetett testület minden olyan témában tájékozódjon, amelyik hazánk nemzetbiztonsági érdekeit sértheti vagy veszélyeztetheti. A bizottság minden esetben tájékozódik, és amennyiben egy adott ügy körülményei indokolttá teszik, vizsgálatot is folytat. A közvélemény tájékoztatása fontos célom. Ezért is támogatom, hogy a lehető legszélesebb körben mindenki megismerhesse ebben az ügyben is azokat az adatokat, amelyeket a testület a tájékozódása során kapott. Így most elnökként azon dolgozom, hogy a titokgazdával kapcsolatos egyeztetések után nyilvánosságra tudjunk hozni minél többet az általunk megismert titkosszolgálati anyagokból. Amint ez az egyeztetés lezárul, annak eredményéről a közvéleményt a bizottság tájékoztatni fogja.

Sas Zoltán a mai, zárt bizottsági ülésen elhangzottakról nem tudott bővebb felvilágosítást adni.

(Borítókép: Kocsis Máté. Fotó:  Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok