Index Vakbarát Hírportál

Zsidai Roy: Konkrét károkozás a kivilágítatlan Budapest karácsonykor

2022. november 17., csütörtök 09:03

Tíz év munkája van abban, hogy a budapesti karácsony felkerült a turisztikai világtérképre, ezért nagy károkat okoz, ha az ünnepi időszakban elmarad a díszkivilágítás – mondta Zsidai Roy, a Zsidai-csoport tulajdonosa. Karácsony Gergely főpolgármester korábban bejelentette: a spórolás jegyében elmarad a karácsonyi díszkivilágítás Budapesten.

Jóval nagyobb károkat okoz a budapesti karácsonyi díszkivilágítás elmaradása, mint amennyit spórol ezzel a főváros – reagált Karácsony Gergely kijelentésére Zsidai Roy, a Zsidai-csoport tulajdonosa a Mandinernek adott interjújában.

A főpolgármester azzal indokolt, hogy a díszkivilágítás elhagyásával a főváros 28 millió forintot tud megspórolni, ugyanakkor az önkormányzat éves büdzséje 410 milliárd forint. Ez 0,007 százalékot jelent, ami véleményem szerint számszakilag láthatatlan összeg, ugyanakkor a turizmusban a kár, amit okoz, nagyságrendekkel nagyobb

– mondta.

Zsidai Roy úgy látja, a karácsonyi időszak nagyon sokat jelent a hazai turizmusnak. Gazdasági szempontból egy nagyon fontos időszakról van szó. „Novembertől áprilisig a turizmus nagyságrendekkel csökken, egyedül ez a pár decemberi hét az, amely fellendíti azt egy rövid időre, nagyon rossz lenne ettől megfosztani a hazai szektort. A december mérhetetlenül értékes ebben az iparban” – tette hozzá.

A turisztikai szakember arról is beszélt, hogy az energiaválság már eddig is óriási károkat okozott a szektorban, az ebből való kilábalás nehezebb lesz, mint a koronavírus-járvány utáni talpra állás.

(Borítókép: Karácsonyi díszkivilágítás az Andrássy úton 2021. november 28-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Rovatok