Index Vakbarát Hírportál

Tavaly több mint százmillió forint jutalmat kaptak a tankerületi igazgatók

2022. november 22., kedd 16:57

Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője közösségi oldalán közzétett egy listát a tankerületi igazgatók 2021 végén kapott jutalmairól.

A politikus tájékoztatása szerint az összes tankerületi igazgató motivációs elismerésének összege összesen 110 millió forint volt a tavalyi év végén.

„Az elmúlt napokban sokakhoz eljutott a tankerületi vezetők tavaly év végi jutalmainak felháborító története. A közoktatás bürokratikus fenntartói szervezetének vezetői úgy kaptak 1 és 2,5 millió forint közötti »motivációs elismerést«, hogy a tankerületükben dolgozó pedagógusok semmiféle év végi jutalmat nem kaptak”

– írta a Facebookon Tóth Endre.

A parlamenti képviselő mindezt igazságtalannak tartja. Szerinte nem a jutalmat elfogadó tankerületi igazgatók a „vétkesek”, hanem azok a kormányzati vezetők, akik a bónuszok kiosztásáról döntöttek, valamint azok kifizetését jóváhagyták.

Tóth Endre emlékeztetett, hogy az oktatásért ebben az időszakban miniszterként Kásler Miklós felelt, a köznevelési államtitkár Maruzsa Zoltán, a tárca parlamenti államtitkára Rétvári Bence volt már akkor is, a Klebelsberg Központot pedig Hajnal Gabriella vezette, ugyanúgy mint most.

A miniszter azóta 12 milliós végkielégítést, az államtitkárok 4 milliós, a Klebelsberg Központ elnöke pedig 1,7 milliós motivációs elismerést kaptak. Úgy tűnik mindenki teljesítménye jutalmat érdemel a közoktatásban, csak a tanárok kénytelenek beérni a megalázó fizetésükkel

– jegyezte meg a Momentum politikusa, aki elmondása szerint tíz hónapos jogi huzavona után szerezte meg a tankerületi igazgatók tavaly év végi jutalmainak összegét.

„Félreértés ne essen: egy jól működő országban, ahol érték a tudás, fejlődik az oktatás és megbecsülik a pedagógusokat van helye jutalmaknak, van helye vezetői jutalmaknak. Egy olyan országban azonban, ahol a pedagógusok nemhogy jutalmat nem kapnak, hanem nyomorognak, ez egyenesen vérlázító” – zárta bejegyzését az országgyűlési képviselő.

Ő szakította a legnagyobbat

Tóth Endre vasárnap a legtöbb jutalmat kapó tíz tankerületi igazgató jutalmát hozta nyilvánosságra. Posztjából kiderült, hogy 

a legtöbb pénzt a Debreceni Tankerületi Központ korábbi vezetője, Pappné Gyulai Katalin kapta, pontosan 2 500 000 forintot.

A képviselő megjegyzi, Pappné tíz éven át vezette a tankerületet, és nevéhez több botrány is fűződik. A legemlékezetesebb ezek közül az volt, amikor 2018-ban, a pedagógusnapon a „Nemzedékek jövőjéért” díjjal tüntette ki a közgazdász-végzettségű Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselőt.

Tóth Endre úgy fogalmazott:

Szép nagy összegek ezek, főként, ha a közoktatásban uralkodó általános alulfinanszírozottságra tekintünk. A legmagasabb jutalom összege több, mint egy kezdő pedagógus 8 havi bruttó bére. Ennél igazságtalanabb jutalmazási rendszert kitalálni is nehéz lett volna az oktatásban.

A politikus jelezte, hogy a fenti juttatásokat, illetve összegeket közérdekű adatnak tekinti, ezért hozta őket nyilvánosságra.

Rovatok