Index Vakbarát Hírportál

Új rendelet fémjelzi a kormányzati struktúraváltást

2022. november 22., kedd 08:24

A 2022-es országgyűlési választások után először strukturális átalakítást hajtanak végre a Palkovics László lemondásával lényegében megszűnő Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) és önálló energiaügyi minisztérium felállítása után.

A magyar kormány által hétfőn benyújtott, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett törvényjavaslat értelmében szétosztották a Palkovics László lemondása után megörökölt hatásköröket Lantos Csaba, Lázár János és Nagy Márton miniszterek között.

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent rendelet részletezi az érintett tárcavezetők feladat- és hatásköreit. Palkovics László a TIM miniszteri pozíciójából történő távozásával átalakítják a kormányzati struktúrát, és két, nevében is új minisztériumot hoznak létre:

Az Energiaügyi Minisztériumot Lantos Csaba vezeti, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Nagy Márton irányítása alá kerül.

Palkovics László egykori területei közül Lázár János és a kibővített Építési és Közlekedési Minisztérium fennhatósága alá kerül számos terület:

A tárcavezető ellátja a logisztikai rendszerek fejlesztési irányainak meghatározásával kapcsolatos, a műszaki és a közlekedési örökség megőrzésével és bemutatásával kapcsolatos kormányzati feladatokat is. Lázár az informatikáért felelős miniszterrel egyetértésben dolgozza ki az ágazati infokommunikációs infrastruktúra-fejlesztési javaslatokat, valamint szolgáltatási stratégiáját.

Nagy Márton miniszteri feladatkörei

Nagy Márton az önállóvá vált minisztériuma élén az alábbi területek felelőse lesz:

A gazdaságfejlesztési miniszter együttműködik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével, a Gyáriparosok Országos Szövetségével, a Magyar Bankszövetséggel és a feladatköréhez tartozó egyéb gazdasági kamarákkal.

A rendelet szerint Nagy Márton felel a bérpolitikáért, ennek értelmében a tárcavezető dolgozza ki a kormányzati bérpolitikára vonatkozó javaslatokat.

Az új miniszter feladatkörei

Az új Energiaügyi Minisztérium élén Lantos Csaba új miniszterként felel az alábbi ügyekért:

Az Orbán-kabinet új minisztere az energiapolitikáért való felelőssége keretében összehangolja az energetikai rendszert érintő állami infrastruktúra-beruházások előkészítését és megvalósítását, ellátja

az Európai Unió kibocsátáskereskedelmi rendszerének vonatkozásában az üvegházhatású gázok európai kibocsátási egységeinek kiosztására, elszámolására, az emissziókereskedelmi rendszer működtetésére vonatkozó feladatokat.

Lantos Csaba felel a fenntartható fejlődésre és a fenntartható fejlesztésekre vonatkozó stratégia megalkotásért és végrehajtásáért is.

(Borítókép: Lázár János. Fotó: Kaszás Tamás/Index)

Rovatok