Index Vakbarát Hírportál

Lócsontváz és világháborús gránátok kerültek elő a földből

2022. november 25., péntek 10:17

Lócsontváz és 85, különböző gyártmányú világháborús aknavető gránát került elő egy mezőzombori szántóföldön. A tűzszerész alakulathoz még most is átlagosan évi kétezer rendőrségi bejelentés érkezik, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközökkel kapcsolatban.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezrede pénteken a Facebook-oldalán közölte, hogy a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Mezőzombornál mezőgazdasági földmunka közben feltételezett robbanóeszközre bukkantak egy szántóföldön.

A tűzszerészek megállapították, hogy egy 81 milliméteres német repesz aknavető gránát került elő.

Megkezdték a kutatást további robbanóeszközök után, azonban nem további robbanótesteket, hanem csontokat találtak a katonák. A protokollnak megfelelően felfüggesztették a keresést, az igazságügyi orvos szakértő megvizsgálta a csontokat, és megállapította, hogy azok

egy közel nyolcvan évvel ezelőtt elhullott ló maradványai.

Így a tűzszerészek be tudták fejezni a mentesítést, és végül 58 darab 81 milliméteres német repesz aknavető gránátot, 26, szintén 81 milliméteres román aknavető gránátot és egy további, ezekkel megegyező űrméretű, magyar repesz aknavető gránátot szállítottak el a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

Ezért volt lőszer a ló csontváza alatt

A tűzszerész ezred bejegyzésében arra is kitért, miért szunnyadhatott több mint nyolcvan, nem kilőtt, második világháborús robbanóeszköz egy ló csontváza alatt. Mint írták, 1945. szeptember 28-án alakult meg az első aknakutató egység, amelynek feladata a civil lakosságra nézve legveszélyesebb aknák lokalizálása, kiemelése és ártalmatlanítása volt.

A telepített tüzérségi és aknavető gránátok, lőszerek kezelésére a második világháborút követő években nem rendelkezett az ország szabad kapacitásokkal, ezért

a megmaradt robbanóeszközöket a polgárok „kreatív módszereket” alkalmazva próbálták eltüntetni, hogy azok ne veszélyeztessenek másokat.

Az egyik ilyen módszer volt félreeső területen mély gödörben elhelyezni, majd elhullott állat tetemével, végül földdel lefedni a pusztító hatású eszközöket.

Közölték: a tűzszerész alakulathoz még most is átlagosan évi kétezer rendőrségi bejelentés érkezik, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközökkel kapcsolatban. Kiemelték: ha bárki bármilyen, robbanótestnek tűnő tárgyat talál, azonnal bejelentést kell tenni a rendőrségnek, hogy a még mindig veszélyt jelentő eszközök ne szedjenek további értelmetlen áldozatot.

(Borítókép: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred / Facebook)

Rovatok