Index Vakbarát Hírportál

Állami támogatásban részesülnek a hit- és erkölcstantanárok

2022. november 25., péntek 18:03

2023. január 1-jétől havi 61 ezer forintos kiegészítő támogatásban részesülnek az állami, nemzetiségi önkormányzati és egyházi fenntartásban dolgozó hit- és erkölcstantanárok.

A kormány november 24-i friss rendelete szerint határozott arról, hogy a központi költségvetés bérfejlesztéshez járuljon hozzá kiegészítő támogatással a bevett egyház és annak belső egyházi jogi személye által. A támogatásban részesülnek

A Magyar Közlönyből kiderült, hogy a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.

A bevett egyházat megillető költségvetési támogatás megállapításáig a kiegészítő támogatás január–április hónapokra eső részét külön határozat meghozatala nélkül, előlegként kell havonta folyósítani – olvasható a rendeletben.

A hit- és erkölcstantanítást végzőknek járó átlagbéralapú támogatás jogcíméhez kapcsolódó kiegészítő támogatás fajlagos összege

havonta személyenként 61 ezer forint.

Mint arról beszámoltunk, emellett a magyar kormány rezsitámogatást biztosít az egyházi intézményeknek az emelkedett rezsiköltségre hivatkozva. Erre az idei költségvetésből elkülönítenek 440 millió forintot.

Az Európai Bizottság értékelte a magyar kormány oktatásra fordított kiadásait, és megbuktatta Magyarországot. Megállapították, hogy a rosszul teljesítők aránya olvasási alapkészség, matematika és a természettudományok területén meghaladja az uniós átlagot. A hazai oktatás jelenlegi válságos helyzetét az érdekvédelmi szervezetek és pedagógusok 9 pontban összegezték, erről itt olvashat.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)

Rovatok