Index Vakbarát Hírportál

Ez nem pusztán bérharc, hanem küzdelem az oktatás reformjáért

2022. november 25., péntek 11:12

Éreztetni akarják a kormánnyal, hogy gyökeresen át kell alakítani a jelenlegi oktatási rendszert, és ezt szerintük pártállástól függetlenül a társadalom jelentős része így gondolja. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a noÁR mozgalom újabb országos tüntetést szerveznek november 26-ra, illetve „valódi nemzeti konzultációt” fognak tartani a Kossuth téren.

„Az oktatásban érintettek lehető legszélesebb rétegét próbáljuk megszólítani. Igyekszünk mindenkit aktívan bevonni a tüntetésbe, mert ez a tüntetés nem a szakszervezetekről szól, hanem a gyermekek, az ország jövőjéről” – fogalmazott Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az Indexnek. A kérdésre válaszolva, hogy pontosan mit várnak a november 26-i tüntetéstől, hozzátette: naivitás azt hinni, hogy a kormány ezen tüntetés után meg fog hajolni a népakarat előtt, ugyanakkor éreztetni akarják a hatalommal, hogy a jelenlegi oktatási rendszert gyökeresen át kell alakítani.

A társadalom jelentős része – még a kormánypárti szavazók is, és az egyházi iskolákban dolgozók is – elégedetlen a jelenlegi állapotokkal

– közölte Totyik Tamás.

Szeptember óta több tüntetés, akció is lezajlott az oktatás témájában, a PSZ alelnöke úgy látja, hullámzó a megjelenés, nem mutatható ki egyértelmű trend, de azt remélik, a hűvösebb idő sem tántorítja majd el az embereket. Totyik Tamás szerint egyre többen ismerik fel, hogy a szakszervezetek nem pusztán bérharcot folytatnak, hanem már a társadalommal közösen az oktatás reformjáért küzdenek.

Pintér Sándornak szánják a követeléseket

A november 26-i országos tüntetéssel kapcsolatban a Pedagógusok Szakszervezete szerdán közölte: a kormány elhibázott politikája, döntésképtelensége, az elmúlt évek folyamatosan romló tendenciája miatt mára válságos helyzetbe került a közoktatás, aminek a gyermekek, a tanulók a kárvallottjai.

„Nem véletlen, hogy 2022 a tiltakozások, sztrájkok, tüntetések, élőláncok éve: a magyar társadalom megértette, hogy a jövő nemzedékének sorsa dől el az iskolapadokban, ezért senki nem hallgathat, senki nem tűrhet tovább, aki akár szikrányi felelősséget is érez a gyermekekért. Nem pusztán bérharcot folytatunk, az oktatás reformját követeljük, mégpedig azonnal” – olvasható az érdekvédelmi szervezet közleményében.

Miután a szakmai követelésekben szinte teljes egyetértés van a pedagógus-szakszervezetek, a szülők és a diákok szerveződései, illetve a civil szervezetek között, a szombati tüntetés elején, 14.45-kor petíciót adnak át az oktatás irányítójának, a Belügyminisztériumnak. Ez tartalmazza azt a 9 pontot, amelyek az október 23-i tüntetésen váltak ismertté; ezek határozzák meg az oktatás elvárt átalakításának fő irányait.

Ha Pintér Sándor belügyminiszter még nem ismerné ezt a 9 pontot, neki szánjuk. Miután szombat nem munkanap, nyilván nem ő veszi át, hanem a képviselője

– mondta el Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Indexnek.

Az érdekvédő szerint, miután „az oktatás ezer sebből vérzik”, számos kérdést lehetne feltenni, de most a 9 pontos követelésükre koncentrálnak. (Részletesen ebben a cikkünkben elemeztettük a 9 pontot.)

„Hangos lesz a nemzet főtere”

A petíció átadása után, 15 órakor indul a tüntetők menete az Akadémia utcán át, és várhatóan 15 óra 20 perc körül érkezik a Kossuth térre. Ott a miskolci Herman Ottó Gimnázium volt diákjainak és jelenlegi tanárainak együttese játszik majd. Fellépnek a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium pedagógusai, szólnak a tüntetőkhöz óvoda- és gyógypedagógusok, egyházi és állami intézményben tanítók, az Egységes Diákfront képviselői, valamint lesz szülői megszólaló is, továbbá fellép Molnár Áron, a noÁr mozgalom alapítója.

A PSZ arról is tájékoztatott: annak érdekében, hogy még nagyobb legyen a társadalmi egyetértés, a 9 pontot valódi nemzeti konzultációra bocsátják, a Kossuth téren részt vevő tüntetőkkel megszavaztatják a követeléseiket. „A kormány nem kérdezi meg a szakmai és érdekvédelmi szervezetek képviselőit, de mi megtesszük: a válaszoktól hangos lesz a nemzet főtere” – közölték. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke lapunknak hozzátette: a valódi nemzeti konzultációt nem a kormánytól várják, „amely csupán álkonzultációt folytat az emberekkel”.

A tüntetés műsorvezetője Nagy Zsolt színész lesz. A tiltakozó megmozdulást az Amnesty International Magyarország civil szervezet önkéntesei biztosítják rendezőként.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a pedagógusokat képviselő érdekvédelmi szervezetek csalódottságuknak adtak hangot, miután részt vettek az oktatás helyzetét érintő parlamenti vitán, amelyen szerintük a jövőről nem esett szó, ehelyett sikerpropagandát, gúnyos megjegyzéseket és bekiabálásokat hallottak.

Totyik Tamás akkor az Indexnek azt mondta, hogy időszerű lenne zárt ajtók mögött nemzeti közoktatási kerekasztalt létrehozni. A PSZ alelnöke szerint ugyanis konszenzusos megállapodásra lenne szükség, és egy olyan köznevelési rendszert kellene létrehozni, amely kormányokon átível, pártoktól függetlenül.

November 7-én asztalhoz ültek a pedagógus-szakszervezetek képviselői és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, de nem közeledtek az álláspontok. Az érdekvédők a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón közölték: a társadalmi nyomás hatására a kormány kezd meghajlani, de semmi olyat nem hallottak, amitől megnyugodtak volna. November 18-án Elég a lenézésből címmel, az Egységes Diákfront szervezésében tartottak tüntetést az oktatásért Budapesten.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok