Index Vakbarát Hírportál

Stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

2022. november 30., szerda 10:35

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legújabb mérései szerint stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben.

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja az országos átlagot tekintve ismét stagnál. A vizsgált városok többségét ez a tendencia jellemzi, Egerben és Nyíregyházán ugyanakkor emelkedés, míg a Budapest környéki agglomerációs települések közös mintájában (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), valamint Pécsett, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben csökkenés figyelhető meg – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.

A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja három településen a mérsékelt, míg 19 mintavételi helyen az emelkedett tartományba esik.

Csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma

Szerdán megjelentek a friss adatok a hazai koronavírus-helyzetről. Az elmúlt héten 4259 új fertőzöttet igazoltak, a betegség szövődményeibe 42-en haltak bele.

Ebben a cikkünkben arról olvashatnak, hogy idén nagy eséllyel együtt támad a járványidőszakban az influenza A, B, a Covid–19 vírusa és az RSV. Szerencsére ezeket ma már lehet együtt is szűrni. A RapiChek új, kombinált antigéngyorstesztje felforgathatja a tesztelés világát, hiszen a hagyományos tesztek eredményessége jóval korlátozottabbá válik egy együttes járványhullám esetén.

Rovatok