Index Vakbarát Hírportál

TASZ: be lehet perelni az államot a tanárhiány miatt

2022. december 1., csütörtök 15:26

Lehetséges pert indítani a kirúgott tanárok és a tanárhiány miatt – írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A közlemény szerint ha egy iskolában nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát, emiatt pedig lehet perelni az államot. 

Ingyenes jogi segítséget és képviseletet ajánlunk az érintetteknek, keress minket bátran, ha szeretnéd perre vinni a tanárhiány ügyét szülőként

– olvasható a TASZ közleményében. Sok minden befolyásolja, hogy érdemes-e megindítani a pert illetve sikeres lesz-e, ezért egyedileg kell megvizsgálni minden tanulót – teszi hozzá a szervezet. 

Még jobb, ha több tanuló, akár egy egész osztály perel egyszerre! Jelentkezz, ha nálatok is problémás az oktatás a kirúgások vagy a tanárhiány miatt

– írják. Emellett azt is kiemelik, hogy minden olyan bátor pedagógusnak jogi segítséget nyújtanak, akit a hatalom el akar hallgattatni. 

Folyamatosak az elbocsátások a sztrájk kezdete óta

Mint ismert, több országos sztrájkot is tartottak a pedagógusok idén. A tanárok célja változatlan, elsősorban magasabb fizetést és a terhek csökkentését követelik, de sokak szerint ez csak a jéghegy csúcsa: a tiltakozók jelentős része teljes oktatási reformot szorgalmaz. A demonstrációk szeptember elseje óta tartanak. 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több mint egy évvel ezelőtt, tavaly ősszel fogalmazta meg a sztrájkköveteléseit, ezek változatlanul a béremelésre és a munkaterhek csökkentésére vonatkoznak. 

A tiltakozásban részt vevő pedagógusokat azonban többször is megfenyegették, vagy elbocsátották az állásából. Legutoljára szerdán rúgtak ki nyolc budapesti tanárt, válaszul a Belügyminisztériumhoz szervezett tüntetést az Egységes Diákfront.

Rovatok