Index Vakbarát Hírportál

Újabb országba csapódott be rakéta az orosz–ukrán háború miatt

2022. december 5., hétfő 19:29

Egy rakéta maradványait találták meg Moldovában hétfő délután. Az ország belügyminisztériuménak közleménye szerint Oroszország hétfői támadássorozata miatt fokozottan ellenőrzik az ukrán határ mentén lévő területeket, így bukkantak a robbanószerkezetre. A helyszínen jelenleg tűzszerészek dolgoznak.

Becsapódott rakéta maradványait fedezték fel a 7300 lakosú észak-moldovai Briceni város egyik gyümölcsösében hétfő délután – számolt be Moldova belügyminisztériuma honlapján.

Közleményükben az írják, az Ukrajnát ért hétfői heves orosz támadás miatt a határőrség fokozott erőfeszítéssel járőrözik az ukrán határ mentén elhelyezkedő Briceni és Oknytsia környékén. Ennek köszönhetően találtak rá a robbanószerkezetre.

Később a rendőrség és a határőrség is lezárta azt a területet, ahol a rakétát felfedezték. Jelenleg tűzszerészek vizsgálják a helyszínt. 

Nincs veszélyben a lakosság, mivel a határőrség járőrei biztosítják a területet

– emelte ki Facebook-bejegyzésében a minisztérium.

Michael A. Horowitz biztonsági szakértő szerint a maradványokból arra lehet következtetni, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta részei lehetnek – írta az Új Magyar Szó.

Lengyelországba is csapódott ukrán rakéta

Mint arról korábban beszámoltunk, november 15-én este rakéta csapódott be Lengyelország területére, az ukrán határ közelében lévő Przewodównál. Ennek következtében két ember meghalt, a becsapódások után pedig több ország kormánya (köztük Magyarországé is) rendkívüli védelmi ülést hívott össze.

Korábban Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke azt mondta, „nincs kétsége afelől, hogy az oroszok indították a rakétát”, majd később azt nyilatkozta, „nem lehet száz százalékig biztos abban, hogy a fegyverek nem ukránok”.

Rovatok