Index Vakbarát Hírportál

Kijev a lengyelországi rakétáról: Lehet, hogy mi voltunk, de ez irreleváns

2022. november 19., szombat 08:20

Változik az ukrán álláspont arról, melyik ország lőhette ki azt a rakétát, amely kedden Lengyelországba csapódott és két mezőgazdasági munkás halálát okozta. Az ukrán légierő szóvivője egy interjúban úgy fogalmazott, „ugyanannyira lehetnek ukrán eredetűek, mint oroszok”. Korábban Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke azt mondta, „nincs kétsége afelől, hogy az oroszok indították a rakétát”, majd később azt nyilatkozta, „nem lehet száz százalékig biztos abban, hogy a fegyverek nem ukránok”.

Annyi rakétát lőtt ki Oroszország és Ukrajna az ukrán infrastruktúra elleni keddi orosz támadás alatt, hogy a Lengyelországba csapódott rakétadarabok ugyanannyira lehetnek ukrán eredetűek, mint oroszok – fogalmazott Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője. 

A szóvivő egy vele készült interjúban azt mondta, olyan heves csata zajlott a nyugat-ukrajnai lengyel határ közelében, hogy percek alatt akár ötven rakétát is kilőhettek. Elmondása szerint Oroszország aznap 96 rakétát indított az eddigi legnagyobb ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásban, amelyek közül a légvédelmi erőknek 77-et sikerült megsemmisíteniük. 

Bármi lehetett ennek a légvédelmi harcnak az eredménye 

– mondta elismerve, hogy a rakéták legalább néhány alkatrésze ukrán lehetett

Ellentmondásos nyilatkozatok

A szóvivő mostani megjegyzése alapján Ukrajna kezdi feladni azt az elképzelését, miszerint a két lengyel mezőgazdasági munkás halálát okozó rakéta alkatrészei nem ukrán eredetűek, annak ellenére, hogy a nyomozók első megállapításai szerint szerint egy ukrán Sz–300-as rakétákhoz tartoztak.

Maga az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is következetlenül nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, mivel a hét elején még úgy fogalmazott, „nincs kétsége afelől, hogy a rakéták oroszok voltak”, később viszont azt mondta, „nem lehet száz százalékig biztos abban, hogy nem ukrán rakéta volt”.

Ukrajna 15 orosz rakétát lőtt le a határvidék közelében, de legalább öt további rakéta csapódott be célpontokba a lengyel határ közelében, ami azt jelenti, hogy Oroszország legalább 20 rakétát lőtt ki a térségbe

– mondta Ignat a The Washington Post szerint, hozzátéve, hogy az ukrán légierő jellemzően minimum két légvédelmi rakétát indít a beérkező rakétákra, így feltételezhetően legalább 30 rakétát lőttek ki az ukrán oldalról.

Az ukrán szakértők is csatlakoztak 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint már az ukrán szakértők is csatlakoztak azokhoz a lengyel és amerikai nyomozókhoz, akik az ukrán határtól mintegy négy mérföldre fekvő lengyelországi Przewodów faluban lévő gabonaszárító üzemben két munkás halálát okozó robbanás okait vizsgálják. Twitteren pedig köszönetet mondott Lengyelországnak, amiért biztosította a hozzáférést az ukrán nyomozók számára. 

Az ukrán szakértők már dolgoznak az Ukrajna elleni orosz rakétaterror által okozott przewodówi tragédia helyszínén. Hálás vagyok a lengyel félnek, hogy hozzáférést biztosított számukra. Együttműködésünket nyitott és konstruktív módon folytatjuk, ahogyan a legközelebbi barátok teszik

– írta bejegyzésében a külügyminiszter. 

A légierő szóvivője szerint ugyanakkor „irreleváns, hogy a Lengyelországba csapódott rakétadarabok ukrán vagy orosz eredetűek voltak-e, mert Oroszország viseli a végső felelősséget Ukrajna megtámadásáért”. 

Mint arról beszámoltunk, kedd este rakéta csapódott be Lengyelország területére, az ukrán határ közelében lévő Przewodównál. Ennek következtében két ember meghalt, a becsapódások után pedig több ország kormánya (köztük Magyarországé is) rendkívüli védelmi ülést hívott össze.

(Borítókép: Ugc / Reuters)

Rovatok