Index Vakbarát Hírportál

Nógrádi György az InfoRádióban: Az ukránok a háború eszkalálódását akarják

2022. november 17., csütörtök 18:58

Ha kiderült volna, hogy ez eltévedt orosz rakéta, Zelenszkij a legmélyebb válságba vitte volna bele a világot saját érdekei miatt – erről Nógrádi György beszélt az InfoRádióban. A biztonságpolitikai szakértő ennél tovább is ment, amikor hozzátette: az ukrán elnök mindent megtesz, hogy eszkalálja a háborút.

Mint arról beszámoltunk, kedd este rakéta csapódott be Lengyelország területére az ukrán határ közelében lévő Przewodównál. Ennek következtében két ember meghalt, és a támadás után több ország kormánya (köztük Magyarországé is) rendkívüli védelmi ülést hívott össze. Az Indexnek az incidensről megszólalt Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője, Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő is. Mindketten eltévedt, akár műszakilag is hibás rakétáról beszéltek. 

A magyar kormány nevében Gulyás Gergely miniszter egyértelműen fogalmazott: a háborúért csak Oroszország a felelős. Szerinte még az a következtetés is megáll, hogy a lengyelországi rakétabecsapódás nincs a háború nélkül. Ha viszont egy ukrán rakéta okozta két ember halálát, akkor nehéz közvetlenül orosz felelősségről beszélni. Hozzátette: az ukrán elnök felelőtlen volt, mert egyből az oroszokat vádolta azzal, amit jelenlegi adatok alapján az ukránok követtek el.

Nógrádi György az InfoRádió Aréna című műsorában sokkal élesebben fogalmazott a miniszternél. Szerinte ha az derült volna ki a lengyelországi rakétabecsapódásról, hogy az egy eltévedt orosz rakéta, 

Zelenszkij a legmélyebb válságba vitte volna bele a világot saját érdekei miatt.

Hozzátette: mindent meg is tesz, hogy belevigye.

A műsor vendége szerint a felelős vezetők nem próbálták eszkalálni a helyzetet, és azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök nyilatkozata is korrekt volt, amikor kizárta az orosz támadás valószínűségét, de szerinte ha ez véletlen orosz baleset lett volna, akkor nem így állt volna hozzá rengeteg nyugati ország. A biztonságpolitikai szakértő szerint Ukrajna vezetésének egyértelműen az eszkaláció az érdeke, ezt mutatta a tízpontos békejavaslat is, mert nyilvánvaló volt, hogy az oroszoknak az nem tárgyalási alap.

Nógrádi György arról is beszélt, hogy a világ országai nagyon megosztottak a háború kérdésében.

a többség már fegyverszünetet, békét akar, de a Nyugaton belül az Egyesült Államok, Kanada, Lengyelország, a skandinávok, a britek és a baltiak inkább Oroszország visszaverésében érdekeltek.

A többi európai ország, a franciák és a németek sokkal óvatosabbak, ők fegyverszünetet, békét szeretnének. Az ukránok azonban nem ebben érdekeltek – hangsúlyozta.

Volodimir Zelenszkij meggyőződése, hogy orosz rakéta volt

„Tegnap megkaptuk a megerősítést, hogy szakembereink részt vesznek a nyomozásban. A vizsgálat befejezéséig nem tudjuk pontosan megmondani, melyik rakéta vagy részei estek Lengyelország területére. De láttunk képeket a kráter átmérőjéről. Ezt nem okozhatták csupán egy légelhárító rakéta maradványai” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök közölte, nem tudja pontosan, mi történt, de hozzátette:

A világ sem tudja száz százalékban. Meggyőződésem, hogy orosz rakéta volt. Hálásak vagyunk, hogy nem minket hibáztatnak, mert orosz rakéták ellen harcolunk a saját területünkön.

Ezt követően Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó figyelmeztette az ukrán elnököt, hogy nagyon komoly eszkalációhoz vezetnek az ilyen állítások, ezért óvatosságra intette.

(Borítókép: Nógrádi György. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok