Index Vakbarát Hírportál

Hadházy Ákos Matolcsy György védelmére kelt

2022. december 10., szombat 17:43

Nagy port kavart Matolcsy György kijelentése, miszerint a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van. A Magyar Nemzeti Bank elnökének az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága hétfői ülésén tett erős kijelentései miatt Hadházy Ákos országgyűlési képviselő úgy érezte, meg kell védenie Matolcsy Györgyöt.

„Soha nem gondoltam volna, hogy valaha meg kell védenem Matolcsy Györgyöt – és persze most is úgy hiszem, hogy olyan bűnöket követett el, amelyek miatt börtönben is ülhetne. Mégis, fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy az e heti őszinteségi rohamában semmi olyat nem mondott, hogy a lakossági bankbetétek einstandját javasolja” – írja Hadházy Ákos a hivatalos Facebook-oldalán.

Bejegyzésében azt írja, a jegybankelnök mondanivalóját csak szándékosan lehet félreérteni, aki több igaz állítást is mondott. Mint írja, Matolcsy György arról beszélt, hogy hatalmas mennyiségű lakossági megtakarítás van a bankokban, amire a bankok pofátlanul kevés kamatot fizetnek, amit a Fidesz rossz döntései miatt meglódult infláció épp megesz. 

Az országgyűlési képviselő azt is felidézte, hogy Matolcsy György szerint ezért érdemes lenne olyan programokat indítani, amelyekbe a lakosság haszonnal, értelmesen fektethetné be a pénzét – például energiahatékonysági beruházásokba, ami jó lenne a lakosságnak és a gazdaságnak is.

Hadházy Ákos szerint ezt úgy magyarázni, hogy a kormány a bankbetétek lenyúlására készül, tényleg hiba, és ha ezt valaki a nagy nyilvánosság előtt teszi, az egyben veszélyes és felelőtlen is. „Az persze más kérdés, hogy igen, a magyar gazdaság amúgy is összeomlóban van, leginkább 12 évnyi lopás és gazdasági kontárkodás miatt” – tette hozzá.

És igen, előbb-utóbb lesz olyan bank, amelyik össze fog omlani – erre legnagyobb esélye a felcsúti gázszerelő zseni óriásbankjának van. Leginkább nem azért, mert ritkán jelent jót, ha egy hülye a fő tulajdonos, hanem mert leginkább ez a bank finanszírozza nyakló nélkül a NER-huszárok megkérdőjelezhető megtérülésű gigaberuházásait

– fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Végezetül úgy véli, pénteken az is kiderült, miért jött rá Matolcsy Györgyre az őszinteségi roham. Mint írja, a kormány ugyanis a háború ürügyén teljesen magához vonta a költségvetés előkészítését és módosítását. „Ez nemcsak azt jelenti, hogy már a parlament sem tudja a látszólagos ellenőrzési jogkörét gyakorolni, de az ún. költségvetési tanács sem vétózhatja meg a legnagyobb őrültséget sem” – írta.

„Utóbbi testületnek volt egyik tagja Matolcsy, aki így teljesen elvesztette a kontrollját a kormány gazdaságpolitikája felett. (Pedig egy normális országban így vagy úgy a kormánynak valamennyire figyelnie kell a jegybank véleményére. És természetesen csak banánköztársaságban van olyan, hogy egy kormány már névleg sem köteles a parlamenttel megszavaztatni a költségvetést.)” – olvasható Hadházy Ákos bejegyzésében.

(Borítókép: Hadházy Ákos. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok