Index Vakbarát Hírportál

Megvan, miről tárgyalt pontosan Orbán Viktor a minisztereivel

2022. december 10., szombat 16:07

Mint ismert, Orbán Viktor szombaton kormányülést tartott. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője korábban csak annyit közölt, gazdasági és energiabiztonsági ügyekről egyeztetnek a kormány tagjai. Az ATV most megtudta, miről beszélt a kormányfő a miniszterekkel.

Az Európai Bizottság egyöntetű döntés nélkül szavazhatja meg az Ukrajnának szánt, 18 milliárd eurós hitelcsomagot, egy új eljárásrend lehetővé teszi, hogy a 27-ek összhangja helyett a 26-ok egyetértése is elég legyen ehhez. Közben a német kormány is úgy döntött, támogatja a magyar kohéziós forrásokkal összefüggő, 3000 milliárd forintnak megfelelő összeg visszatartását. Orbán Viktor ezek után úgy döntött, ülést tart, hogy kialakítsák a magyar kormány egységes álláspontját.

„Magyarország minden vállalást teljesített, amiben megállapodott az Európai Bizottsággal. A brüsszeli bürokraták újabb feltételeket támasztanak, ránk akarják erőltetni az akaratukat a bevándorlás, a szankciók és a gender kérdésében is – írta szombaton a miniszterelnök a közösségi oldalán. – Magyarország teljesíti a vállalásait, de a bevándorlás, a gender és a szankciók kérdésében nem Brüsszel, hanem a magyar emberek érdekeit képviseljük” – fűzte hozzá.

Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szintén arról írt, hogy a kormány minden olyan vállalást teljesített, amiben megállapodott az Európai Bizottsággal.

„A brüsszeli bürokraták azonban újabb feltételeket támasztanak ahhoz, hogy Magyarország megkapja az országot megillető forrásokat, mert ránk akarják erőltetni az akaratukat a bevendorlás, a szankciók és a gender tekintetében is, mi viszont ezekben a kérdésekben nem Brüsszel, hanem a magyar emberek érdekeit képviseljük” – hangsúlyozta az államtitkár.

Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai tanácsadója is részt vett a megbeszélésen. Megerősítette, hogy a gazdasági és energiabiztonsági ügyek, illetve a Magyarországot megillető uniós források kérdése szerepelt az ülés középpontjában.

Jelentős összegtől eshet el Magyarország

Az Európai Bizottság arra jutott, hogy a Magyarország által hozott korrekciós intézkedések nem elegendők az európai uniós pénzek védelméhez, írja az ATV.

Anna Lührmann német EU-ügyi államminiszter arról írt a Twitteren, hogy országa támogatja a bizottság javaslatát, miszerint a Magyarországnak szánt forrásokat mindaddig vissza kell tartani, amíg azok veszélyben vannak. Orbán Viktor és Kovács Zoltán erre a megjegyzésre is reagált, amikor arról írtak, hogy Brüsszel újabb feltételeket támaszt a 3000 milliárd forintnak megfelelő összeg folyósításához.

Az ATV úgy tudja, az uniós nagykövetek december 12-én, hétfőn összesen négy kérdésben: a két magyar ügyben és a globális minimumadó, illetve az Ukrajnának szánt, 18 milliárdnyi közös uniós hitel ügyében tanácskoznak. Utóbbira Orbán Viktorék várhatóan nemet mondanak, elvi álláspontjuk a közös uniós hitel megvétózása.

Ami a Kijevnek szánt segélyt illeti: az Euronews szerint az EU, Magyarország kihagyásával, létrehoz egy olyan új eszközt, amely kizárólag Ukrajna uniós hitellel történő megsegítését szolgálja. Ursula von der Leyenék javaslatát pedig akár már a jövő héten tárgyalhatja az Európai Unió.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (jobbról középen) kormányülést tart a karmelita kolostorban 2022. december 10-én. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Rovatok