Index Vakbarát Hírportál

Tisztázta a főváros, mi lesz a zöld rendszámos autók ingyenes budapesti parkolásával

2022. december 15., csütörtök 19:13

A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület szerdán arról adott tájékoztatást, hogy információik szerint a Fővárosi Önkormányzat a zöld rendszámos autók ingyenes parkolásának megszüntetését fontolgatja. A városvezetés csütörtökön reagált a sajtóhírekre, és megnyugtatta az érintetteket.

Szerdán még arról adtunk hírt, hogy hamarosan megszűnhet a zöld rendszámos autók ingyenes parkolása Budapesten is, miután a városi döntéshozók sorra szüntetik meg az ingyenes parkolás lehetőségét. A főváros lehetett volna a tizedik település, ahol kivezetik a kedvezményt. Korábban beszámoltunk arról is, hogy kevesebb mint két év alatt megduplázódott az elektromos autók száma Magyarországon. A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület információi szerint a fővárosi városvezetés részletes tervet dolgozott ki a kedvezmény megvonására.

A Fővárosi Önkormányzat csütörtökön reagált a sajtóban megjelent hírekre. Arról tájékoztatták a Portfoliót, hogy 

nincs napirenden olyan javaslat, amely megszüntetné az elektromos autók ingyenes parkolását.

A városvezetés azt is közölte, hogy a jelenleg hatályos központi jogszabályok olyan járműveknek is biztosítják a zöld rendszámot – és ezzel együtt az ingyenes parkolást –, amelyekkel kapcsolatban nem lehetett ez az eredeti jogalkotói szándék. A Fővárosi Önkormányzat szerint ezen a helyzeten a vonatkozó jogszabályok módosításával lehetne változtatni.

Ha ez nem történik meg belátható időn belül, érdemes lehet mérlegelni, hogy milyen eszköz vezethető be annak érdekében, hogy az ál-zöldrendszámos autók ingyenes parkolása felülvizsgálható legyen, anélkül, hogy az hátrányosan érintené a valódi zöld rendszámos autóval közlekedőket

– válaszolták a lapnak.

Nem voltak alaptalanok az értesülések?

A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület szerint viszont a Fővárosi Önkormányzat már korábban is vizsgálta a zöld rendszámos gépjárművek ingyenes parkolásának felülvizsgálatát, illetve annak megszüntetését, amit végül elvetettek a koronavírus-járvány miatt. „A korábbi, illetve a jelenlegi értesülések sem voltak alaptalanok” – közölte az egyesület a napi.hu megkeresésére.

A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület úgy véli: a Fővárosi Önkormányzatnak megvan a hatásköre és a jogosultsága arra, hogy bármikor megváltoztassa az ingyenes parkolást igénybe vevő gépjárművek körét, ahogy az több vidéki városban is megtörtént.

Mi lesz a plug-in hibridekkel?

„Örvendetes a hír, miszerint a tisztán elektromos meghajtású gépjárművek ingyenes parkolása nincs veszélyben, viszont a konnektorról tölthető hibridek (plug-in hibridek) sorsa már nem ilyen egyértelmű. Hiányoljuk továbbá a Fővárosi Önkormányzattól a kiszámíthatósági garanciákra vonatkozó dátummegjelölést” – reagált az egyesület.

Hozzátették: készségesen állnak a Fővárosi Önkormányzat illetékes munkacsoportjának rendelkezésére „egy kiszámítható, a jelenlegi és jövőbeli elektromobilitásban részt vevő honfitársaink érdekeit is figyelembe vevő módosítás kidolgozásában”.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok