Index Vakbarát Hírportál

Egy 13 és egy 15 éves gyerek törte fel a magyar közoktatás online rendszerét

2022. december 16., péntek 18:27

Kiskorúak törték fel novemberben a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) rendszerét – közölte pénteken Pintér Sándor.

A rengeteg személyes adatot tartalmazó KRÉTA-t az ősszel érte adathalász-támadás. A támadás sikeres volt, így a támadó illetéktelen hozzáférést szerezhetett a közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszer adataihoz. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hivatalból eljárást indított az incidens után. 

Pintér Sándor pénteken hosszú beszédet mondott a Belügyminisztérium köznevelési konzultációján, az elhangzottak többségéről ebben a cikkünkben már beszámoltunk. A 444.hu időközben megszerzett egy, a beszélgetésről készült hangfelvételt, és közlésük szerint a beszéd végén a KRÉTA-t ért támadásról is egy új dolgot árult el a belügyminiszter.

Azért itt vannak tehetségek. Itt volt a KRÉTA-rendszernek a feltörése. Nem fogják elhinni, maguk még nem tudják az eredményt. Egy 13 éves és egy 15 éves gyerek törte föl. Tehát van azért jó képzés, van jó példa

– így viccelődött a történekkel Pintér Sándor.

A 444.hu azt is megjegyezte, hogy a rendszer egy szakértői forrásuk szerint csak nagyon kezdetleges védelemmel látták el. A rendszerrel már korábban is voltak problémák. 

Rovatok