Index Vakbarát Hírportál

Emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

2022. december 21., szerda 13:32

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint továbbra is enyhén emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, a városok többségét stagnáló tendencia jellemzi.

Továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján. Mint írták, további enyhe emelkedést mutat a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja az 50. naptári héten.

A vizsgált városok többségében stagnáló tendencia tapasztalható, míg emelkedés Győr, Kaposvár, Salgótarján, Szeged és Zalaegerszeg esetében mérhető. A SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja változatlanul az emelkedett tartományba esik minden vizsgált mintavételi helyen.

Az NNK legutóbb múlt héten közölt adatokat, akkor az országos átlagot tekintve további növekedést mutatott a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, emelkedést Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepének ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Veszprémben és Zalaegerszegen is tapasztaltak, míg csökkenés egyetlen vizsgált mintavételi helyen sem volt mérhető.

A kormányzati tájékoztató portál adatai szerint az elmúlt héten összesen 5170 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 59 beteg. Kórházban jelenleg 1044 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Rovatok