Index Vakbarát Hírportál

Miért nevezte a Lánchidat igazi hungarikumnak Orbán Viktor?

2022. december 21., szerda 16:52

Rendhagyó Kormányinfót tartott szerdán Orbán Viktor miniszterelnök, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. A kormányfő nemcsak 2023 legfontosabb céljait fogalmazta meg, de beszélt a lassan véget érő 2022-es évről is, és külön kitért a Lánchíd ügyére.

A Kormányinfón Orbán Viktor hat pontban összegezte az idei évet. Egyebek mellett szólt az országgyűlési választásokról, az orosz–ukrán háborúról, a migrációról, az energiaválságról, a munkaalapú gazdaság fenntartásáról és az Európai Unióval való megállapodásról. 

A miniszterelnök a felsorolásban nem említett külön fővárosi ügyet, de újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy mit gondol arról az intézkedésről, miszerint a Lánchidat csak részlegesen nyitották meg, a gyalogosok és az autósok továbbra sem használhatják. 

A Lánchíd egy igazi hungarikum: felújítottuk, rengeteg pénzt költöttünk rá, és most se autóval, se gyalog nem lehet rajta átmenni. Óriási! Az egyetlen jó hír, hogy a halak továbbra is szabadon közlekedhetnek

– szúrt oda a miniszterelnök a főpolgármesternek, mintegy válaszolva arra is, hogy miért nem utalták át a Karácsony Gergely vezette fővárosnak azt a hatmilliárd forintos támogatást, amelyet korábban a Lánchíd felújítására ígértek.

A kormány álláspontja szerint ugyanis Budapest vezetése nem teljesítette a Lánchíd felújítása előtt kötött megállapodás egyik feltételét, nevezetesen azt, amelyik szerint legfeljebb 18 hónapra korlátozzák részlegesen vagy teljesen a gépjárműforgalom áthaladását. Azzal, hogy a Fővárosi Önkormányzat múlt hét pénteken úgy nyitotta meg a Lánchidat, hogy sem a gyalogosforgalom, sem a gépjárműforgalom nem használható rajta, a kabinet szerint nem teljesülnek a kormányhatározatban foglaltak.

Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos ezzel összefüggésben a napokban azt közölte szerkesztőségünkkel, hogy csak akkor fizetik ki a hatmilliárd forintot, ha a főváros vezetése feloldja a hídon a gépjárműforgalom korlátozását. 

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok