Index Vakbarát Hírportál

Kijött a frissített lista, ezeken a településeken veszélyes a levegő minősége

2022. december 22., csütörtök 21:15

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adatai alapján nyolc magyarországi településen veszélyessé vált a levegő minősége.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint öt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen – Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán, Oszláron és Sajószentpéteren – veszélyes a levegőminőség.

Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren már a szerdán közzétett, keddi méréseket alapul vevő adatok is veszélyes levegőminőséget jeleztek.

A csütörtöki beszámoló alapján ugyancsak veszélyes a levegőminőség Nyíregyházán, Debrecenben és Pécsett is.

Az NNK tájékoztatása szerint „kifogásolt” a levegő minősége Veszprémben, Székesfehérváron, Budapesten, Tökölön, Dorogon, Vácon, Kecskeméten, Szolnokon és Salgótarjánban.

A térképen jelezték, hogy egészségtelen a levegő minősége Ajkán, Várpalotán, Győrben, Tatabányán, Százhalombattán, Egerben és Hernádszurdokon.

A légszennyezettség különösen veszélyes a kisgyermekekre, a várandósokra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. A krónikus betegek légúti és egyéb tünetei súlyosbodhatnak, de veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is jelentkezhetnek légúti tünetek.

Kedvezőtlen levegőminőség esetén is fontos, hogy a lakás szellőztetése csak néhány perces legyen, kereszthuzattal, legalább naponta kétszer. Az NNK külön felhívta a figyelmet arra, hogy a helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, így a központ azt kéri, hogy senki ne fűtsön nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal.

Rovatok