Index Vakbarát Hírportál

A magyarok kétharmada rezsicsökkentett árat fizet az áramért

2022. december 30., péntek 12:15

A magyar lakosság kétharmada a kormány által nyáron meghatározott átlagfogyasztás alatti mennyiségű villamos energiát használ, így rezsicsökkentett árat fizet érte – derült ki az MVM legfrissebb felméréséből.

Mint ismeretes, július 13-án a kormány bejelentette, hogy hozzányúl a rezsicsökkentés 2013 óta fennálló rendszeréhez. Egy hét pontból álló rendelkezéscsomagot fogadtak el, amely augusztusban lépett életbe. A legfontosabb intézkedés, hogy aki a lakossági átlag felett fogyaszt, azt arra kérték, hogy mérsékelje fogyasztását, vagy fizesse meg a piaci árat. 

A kormány által meghatározott lakossági átlag a villamos energia esetében 210 kilowattóra havonta, azaz éves szinten 2523 kWh, ekkora fogyasztásra vonatkozik a 36 forintos egységár, efölött a kormány által meghúzott piaci árat kell fizetni. A gáznál 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként, efölött a kabinet által meghatározott piaci ár érvényes. A rezsicsökkentés módosításának részleteiről itt írtunk bővebben.

Péntek délelőtt a decemberben létrejött Energiaügyi Minisztérium közölte: májusig nem változik a gáz és az áram ára. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021-es adatai szerint 5,2 millió lakossági áramfogyasztó összesen 12,29 milliárd kilowattóra áramot használt, ami havi szinten átlagosan 197 kWh, azaz a kormány által meghúzott vonal alatt van. Ugyanez érvényes a gázra is: a KSH 3,3 millió lakossági gázfogyasztónál összesen 3,9 milliárd köbméter fogyasztást rögzített, ami havi átlagban 98,4 köbméter – ez szintén a kormány által kijelölt lakossági átlag alatti érték.

Az MVM megvizsgálta, hogyan alakultak a magyar rezsiszámlák a rezsicsökkentés augusztusi módosítása óta.

A november végéig kibocsátott számlák elemzése alapján földgázszolgáltatás esetében a kibocsátott 8,2 millió számla 78 százaléka, villamosenergia-szolgáltatás esetében a 13,5 millió számla 67 százaléka a kormány által meghatározott lakossági átlag alatti felhasználást mutatott, azaz nem tartalmazott piaci áron elszámolt energiát.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok