Index Vakbarát Hírportál

Négy településen vált veszélyessé a levegőminőség, 13 városban kifogásolható

2022. december 31., szombat 07:08

A szálló por miatt ismét veszélyessé vált a levegő minősége három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren, emellett a Veszprém megyei Várpalotán is veszélyes a levegő minősége – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Miután a korábbi adatok szerint több helyen javult a levegő minősége, az NNK friss adatai alapján kiderült, hogy egészségtelen a levegő minősége Miskolcon, Salgótarjánban és Pécsen.

Tizenhárom településen kifogásolt a levegőminőség, míg a többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített. A következő városokban kifogásolt a minősítés:

Tovább romolhat a levegőminőség

A legrosszabb, veszélyes minősítésbe sorolták a Sajó völgyében található településeket: Putnokot, Kazincbarcikát, Sajószentpétert és Várpalotát.

Pénteken már keleten is megélénkülhet a délnyugati, nyugati szél, de elsősorban az északi megyékben romolhat a levegőminőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat három megyére adott ki figyelmeztetést sűrű köd miatt, ugyanis szombaton és vasárnap az ország északkeleti felén tartósan borult, párás, ködös idő várható, másutt többórás napsütés valószínű. A Dunántúlon élénk délnyugati szél várható. A levegő minősége főleg az északi, északkeleti megyékben romolhat tovább.

(Borítókép: Szmog és köd Miskolcon 2019. február 19-én. Fotó:  Vajda János / MTI)

Rovatok