Index Vakbarát Hírportál

Velünk marad a tavaszias is idő, sok vármegyére azonban így is figyelmeztetést adtak ki

2023. január 3., kedd 06:04

Párás, ködös reggellel indulhat a kedd, napközben viszont ismét 10 fok fölé mehet a hőmérséklet. A ködös idő sok vármegyében maradhat tartós, emiatt figyelmeztetés lesz érvényben az érintett helyeken.

Kedden többfelé is párás, ködös lehet a reggel, ez napközben javarészt az északi, valamint az északkeleti tájakon maradhat meg tartósan. Napközben egy hidegfront hozhat felhősebb, borongósabb időt, csak néhány helyen fordulhat elő gyenge eső – írja az Időkép.

A prognózis szerint az északnyugati szél helyenként megélénkülhet. Hajnalban 1–7, napközben 8 és 13 fok közötti idő valószínű.

Az orvosmeteorológia szerint kedden egy hidegfront miatt szédülés, tompaság, bágyadtság jelentkezhet az erre érzékenyeknél, ráadásul a reakcióidő is csökken. A fokozottan érzékenyeknél fejfájás és migrén jelentkezhet.

A reggeli ködös, nyirkos időben felerősödhetnek a gyulladásos jellegű és ízületi panaszok, vérnyomás-ingadozás, keringési problémák jelentkezhetnek. Réteges öltözet viselése ajánlott, viszont a nyirkosabb, ködösebb tájakon nagy lesz a megfázásveszély, az ott élőknek meleg öltözet viselése javallott.

Több megyében is figyelmeztetést adtak ki köd miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint tizenhárom vármegyére is figyelmeztetést adtak ki tartós, sűrű köd miatt. Az érintett helyszíneken 6 óránál hosszabb köd valószínű, a látótávolság alig pár száz méter lehet. Ezek a vármegyék a következők:

Újabb melegrekord dőlt meg hétfőn

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy január 2-án megdőlt az országos melegrekord: a Tolna vármegyei Váralján ugyanis megközelítette a 19 fokot a levegő hőmérséklete hétfőn. Ezzel 31 éves csúcs dőlt meg Magyarországon.

Az Időkép arról is írt, hogy az új esztendő első hétfőjén délen és délnyugaton ismét több helyen mértek 15 fok feletti értékeket. 

EZZEL BIZTOSSÁ VÁLT, HOGY MA IS MEGDŐLT A NAPI MELEGREKORD.

A január 2-i napi melegrekord eddig 16,4 fok volt, melyet 1992-ben Szentgotthárdon (Farkasfa) mértek.

Az Index is beszámolt róla, hogy 64 éves csúcs dőlt meg december 24-én Budapesten. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint azon a napon 13,1 fokot mértek Lágymányosnál, ami több tizeddel meghaladta az eddigi éllovas értéket.

Megdőlt a január 1-jei napi országos melegrekord is: Sellyén 18,9 fokot mértek vasárnap. A délnyugat felől érkezett, szubtrópusi eredetű légtömegben az ország naposabb tájain 12 és 19 fok között alakultak a maximumok az év első napján.

A Sellyén mért 18,9 fok bizonyult a legmagasabbnak, ez 1,4 fokkal volt több, mint az ezen a napon 2022-ben, Főnyeden mért 17,5 fokos napi csúcs. A régi maximumhoz képest vasárnap nagyjából 15 mérőállomáson mértek magasabb hőmérsékletet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Köd Salgótarján közelében 2023. január 1-jén reggel. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok