Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Politikai kerítők, stricik és örömlányok világát teremtették meg

2023. január 7., szombat 10:56

A Demokratikus Koalíció elnöke az önkormányzatoknak juttatott kormányzati rezsitámogatásról osztotta meg gondolatait.

„A Tisztességtelen ajánlat című 1993-as amerikai filmben egy dúsgazdag férfi nagyon sok pénzt ajánl fel egy bajba került házaspárnak azért, hogy a feleség töltsön vele egyetlen éjszakát. De ez nyilván nem filmajánló poszt lesz. Valami hasonló erkölcstelenségről fogok írni. Az Orbán-kormányéról, melynek erkölcstelensége többszörösen és több irányból is túlmutat a filmben bemutatottnál” – írja Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint

Orbán rendszere is pénzzel korrumpál, mi több, a mi pénzünkkel, de a filmmel ellentétben a kiszolgáltatottságot is maga teremti meg. Sokszor éppen azért hozza lehetetlen helyzetbe az embereket, intézményeket, városokat, hogy majd ő jelenhessen meg megmentőként, kénye és kedve szerint gyakorolva „kegyet” és kérni ellenszolgáltatást. Ezzel a gyakorlattal politikai kerítők, stricik és örömlányok világát teremtették meg.

A kormány 44 milliárd forintot osztott szét a megnövekedett energiaköltségek miatt a tízezer lakos feletti városok, valamint a budapesti kerületek között. Gyurcsány Ferenc úgy látja, hogy volt, aki megmagyarázhatatlanul sokat kapott, volt, aki annyit, amennyi nagyjából járt, más pedig kevesebbet, vagy semmit.

A politikus kifejtette, nem könnyű állás foglalni abban, hogy mi a helyes magatartás „a kegyúri módon megítélt támogatásokkal kapcsolatban”, hozzátette: „Az nem kérdés, hogy a kormányzati döntés minden átlátható, ellenőrizhető, számonkérhető elvet, eljárást nélkülözött. De az igen, hogy szabad-e ilyen eljárás keretei között bármennyi pénzt elfogadni”.

A pénzre szükség van, mondhatják a kizsigerelt önkormányzatok, persze Júdásnak is meg kellett élnie, vethetik oda azok, akik nem bocsátkoznak minden feltétel nélküli alkuba. Kinek van igaza? Lehet-e, szabad-e Orbán rendszerével különalkut kötni? A lakosság érdekeire hivatkozva mit és mennyiért lehet eladni az Orbán rendszerrel szembeni erkölcsi megfontolásokból?

– tette fel a kérdést.

A pártelnök azon is elgondolkodott, hogy „Mi mennyi? Mi a tisztességes ellenzéki magatartás? Mi van, ha nemcsak az ajánlat tisztességtelen, hanem annak elfogadása is? És akkor mit jelent, hogy valaki a rendszer ellenzéke?”.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte, „értem én”, majd azzal folytatta, hogy „Antall József is múzeumigazgató volt Kádár rendszerében, ahogy ő mondta: alámerült. Az alámerülés azonban nem cinkosság, nem aktív együttműködés. Tisztességtelen ajánlatot elfogadni tisztességtelenség”.

A politikus posztja végén visszatérve a filmre közölte, hogy „a film Robert Redford és Demi Moore főszereplésével még most is jó. Igaz, ők szakmájuk szerint színészek. Ripacsokat máshol kell keresni”.

Mi történt?

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a fővárosi kerületek DK-s polgármesterei közül egyedül Niedermüller Péter ment el a kormányzati egyeztetésre, a VII. kerület végül 300 millió forintos támogatást kapott. A többiek támogatás hiányában perrel fenyegetik a kormányt, a DK-s vezetésű kerületek a megítélt fővárosi kompenzáció átlagos összegére, kerületenként 471,5 millió forintra tartanak igényt. 

Korábban a Momentum is megszólalt az ügyben, a párt szerint „egy ilyen megélhetési válság kellős közepén a kicsinyes játszmák helyett a magyarok támogatása kell legyen a legfontosabb feladata minden településvezetőnek és önkormányzati képviselőnek. Sajnos a kormánytól már megszokhattuk, hogy a sajátjait helyezi előtérbe és sok esetben a támogatások odaítélése során áll bosszút az ellenzéki településeken – ha ezek után az ellenzéki városvezetők is dacból politizálnak, annak csak a magyarok látják a kárát

A Momentum „elítéli azt a politikát, amiben egyes politikusok az embereknek járó támogatásokat azért áldozzák fel, hogy aztán a médiában játszhassák a mártírt. Ahogyan a kormány sem tehetne különbséget az állampolgárok között a városvezetőik politikája alapján, úgy egyetlen polgármester sem játszhat a helyiek életszínvonalával csak azért, hogy a saját kormányellenességét bizonygassa az ellenzéki keménymagnak”. Soproni Tamás terézvárosi polgármester lapunknak kommentálta a támogatások körül kialakult vitát.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc 2021. május 31-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok