Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor így ünnepelte Szlovákia függetlenségének évfordulóját

2023. január 7., szombat 20:14 | aznap frissítve

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó Pozsonyban részt vett az önálló Szlovákia megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett szombati gálaesten – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A függetlenségi ünnepre Eduard Heger szlovák kormányfő mindhárom másik, visegrádi négyekhez (V4) tartozó országból meghívta miniszterelnök-kollégáit, valamint a házastársukat is. Az eseményt a Szlovák Nemzeti Színház épületében rendeztek meg.

Orbán Viktor egy Facebook-posztban is beszámolt az eseményről. „A kommunizmus bukása után, 1993-ban felbomlott Csehszlovákia, és a helyét az önálló Szlovákia és Csehország vette át, amelyek immár a szövetségeseink.

Harminc évvel ezelőtt megnyílt az út az egymásrautaltságon és a kölcsönös tiszteleten alapuló V4-együttműködés felé. Vigyázzunk rá!

– írta a miniszterelnök. 

Az ünnepségen beszédet mondott Zuzana Caputová, a Szlovák Köztársaság elnöke, Boris Kollár parlamenti elnök és Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke is.

A napokban az is téma lett a hazai sajtóban, hogy Novák Katalin miért nem utazott Pozsonyba egy másik, a 30 éves évforduló alkalmából tartott rendezvényre. 

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Eduard Heger szlovák kormányfő kezet fog az önálló Szlovákia megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színház épületében 2023. január 7-én. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok