Index Vakbarát Hírportál

Teljesen átalakulnak az egyetemi felvételi szabályok

2023. január 11., szerda 19:30

Idén nem húznak központi, előzetes ponthatárokat azon a negyven népszerű szakon, amelyeken eddig csak a viszonylag magas pontszámú jelentkezők szerezhettek állami ösztöndíjas helyet. Helyette lesznek úgynevezett keretszámok, amelyek által a jelentkezők láthatják, hány államilag támogatott hely van az adott képzési területen.

A vonatkozó szakokhoz korábban, a felsőoktatásért felelős miniszter által meghatározott minimumponthatárok megszűntek, de a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben határozhatnak meg minimumpontokat. Az állami ösztöndíjas meghirdetések korlátját az egyetemeknek a fenntartójukkal is egyeztetett kapacitása határozza meg – írta az Oktatási Hivatal az Eduline megkeresésére.

A hivatal válasza szerint – mivel idén már nem lesznek központi, előzetes ponthatárok – a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek arról, hogy meghatároznak-e egy előzetes pontszámlimitet.

A legtöbb intézmény – a Budapesti Gazdasági Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem gazdasági kara, valamint a pécsi és a szegedi egyetem – azonban egyáltalán nem húzott minimumponthatárt, míg a Debreceni Egyetemen és a Pannon Egyetemen 280-nál, a győri egyetemen 350-nél határozták meg a limitet. A 400-as ponthatárt egyedül a Corvinuson és az Óbudai Egyetemen tartották meg.

A lap beszámolója szerint ez azonban nem azt jelenti, hogy idén akár minimális pontszámmal is be lehet majd jutni ezekre a képzésekre. Valójában a végleges ponthatár a jelentkezők teljesítményétől és az adott szakra felvehető hallgatók maximális számától függ majd.

Visszatérnek a keretszámok

Korábban a felvételizők arról nem kaptak információt, hogy egy-egy egyetem különböző képzésein hányan tanulhatnak állami ösztöndíjasként, idén viszont ez már másként lesz. Bárki számára elérhetővé válik, hogy az adott egyetemen a különböző képzési területeken hány elsőéves hallgató tanulhat ősztől ingyen.

A legnépszerűbb egyetemek összesített keretszámai a következők:

A különböző képzési területekre lebontott keretszámokat ide kattintva lehet megtekinteni.

(Borítókép: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok