Index Vakbarát Hírportál

Kidobott karácsonyfákat hasznosítanak a pécsi erőműben

2023. január 11., szerda 12:52

Akár 40 tonnányi, a karácsonyi ünnepek után kidobott fenyőfát is elégethetnek a következő hetekben a két biomassza-tüzelésű blokkal működő pécsi hőerőműben – tájékoztatta a tulajdonos Veolia Energia Magyarország Zrt. szerdán az MTI-t.

A közleményben tudatták: a 31 500 lakás és 480 közintézmény távfűtését szolgáló, tisztán biomasszaalapon működő pécsi hőerőmű a feleslegessé váló karácsonyfák hasznosításával egy több mint tizenöt éves hagyományt folytat idén is.

A háztartásokból kidobott és január végéig begyűjtött fenyőket az erőműben mobil aprítógépek segítségével darabolják fel, majd a faanyag az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül, ahol magas gyantatartalma miatt egyéb tüzelőanyagokkal, többek között mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal vegyítik a leghatékonyabb felhasználás, illetve a kazánok kímélése érdekében – részletezték.

Közlésük szerint a városszerte begyűjtött több tízezer karácsonyfa újbóli felhasználásával jelentős mennyiségű tiszta, zöldenergia állítható elő:

A begyűjtött, mintegy 35-40 tonna fenyőhulladék 85 átlagos méretű lakás egyhavi fűtéséhez ad elegendő energiát. 

Nemrég írtunk arról, hogy egyes séfek szerint más megoldás is van arra, hogy ki-ki hasznosítsa az ünnepek után a karácsonyfáját.

Rovatok