Index Vakbarát Hírportál

Eltemették Tamás Gáspár Miklóst

2023. január 31., kedd 17:28

Végső búcsút vettek családtagjai, barátai, kollégái és tisztelői a 74 éves korában meghalt Tamás Gáspár Miklós filozófustól, közírótól a budapesti Farkasréti temetőben kedden. Tamás Gáspár Miklóst hosszú betegség után január 15-én érte a halál.

Karácsony Gergely főpolgármester, aki az elhunytat a főváros nevében búcsúztatta, azt mondta: „számára Tamás Gáspár Miklós életműve az igazság mibenlétének több évtizedes keresését jelenti, a legfontosabb igazság pedig az emberi méltóság egyetemessége, egyenlősége és visszavonhatatlansága”.

Az emberi méltóság védelme a diktatúrától, az elnyomástól, az alárendeltek lenézésétől és megalázásától, a honpolgári közösségből való kirekesztéstől és a kulturális hanyatlástól. Mert a méltóság egyenlősége erősebb kell hogy legyen, mint bármi más

– fogalmazott a főpolgármester.

Tamás Gáspár Miklós „a méltóság biztosítása iránti töretlen elkötelezettséget kérte számon a rendszerváltáson és ezen a mostani, keserű és megalázó állapottá merevedett rendszeren is” – tette hozzá Karácsony Gergely.

A rendszerváltozás előtti demokratikus ellenzék meghatározó alakja

Tamás Gáspár Miklós filozófus-író, újságíró, egyetemi oktató, volt országgyűlési képviselő 2023. január 15-én, vasárnap hosszan tartó betegség után halt meg 74 éves korában. Mint arról nekrológjában is írtunk, a rendszerváltozás előtti demokratikus ellenzék meghatározó alakja, majd az első szabadon választott Országgyűlés szabaddemokrata képviselője volt. Később fokozatosan eltávolodott a pártpolitikától, és kutatóként, közíróként tette le markánsan névjegyét. 

Tamás Gáspár Miklós termékeny író, publicista volt, akinek gondolataival azon túl is számos könyvet meg lehetne tölteni, mint amennyi életében kiadásra került. Utoljára, 2021-ben a Pesti Kalligram gondozásában Antitézis című kötete jelent meg, amely 2001–2021 közötti időszakban született elemzéseinek, tanulmányainak és cikkeinek válogatott gyűjteménye.

Az V. kerületi önkormányzat képviselő-testülete egyhangúlag úgy döntött, hogy emléktáblát állít Tamás Gáspár Miklósnak. Az emléktáblát a filozófus Nádor utcai lakóházának falán helyezik el.

Rovatok