Index Vakbarát Hírportál

Putyin hónalja és huncut guruló dollárok – egy asztalhoz ültettek két vitázó politikust

2023. február 2., csütörtök 20:40

„2022 politikai szemmel” – ezzel a címmel zajlott Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, valamint Tordai Bence, a Párbeszéd társelnökének vitája a Scrutonban. A moderátor Kohán Mátyás, a Mandiner újságírója volt.

A vitaest leírása alapján többek között ezeket a kérdéseket tervezték körbejárni a felek: „Miben látják az ellenzék választási vereségének legfőbb okait? Mi okozta az Európa-rekorder inflációt, hogyan befolyásolták azt a kormány intézkedései, milyen megoldás van rá? Mennyiben írta át a háború a magyar energiastratégiát?”

A Scrutonban az előző héten Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselő részvételével tartottak külpolitikai fókuszú vitát, az akkori eseményről itt számoltunk be.

Tordai Bence azzal kezdte, hogy 2022 a zöld igazságok éve volt, amikor sokan ráébredtek arra, hogy amit a zöldek mondanak, az a valóság, „ami a legdurvábban, legközvetlenebbül határozza meg a hétköznapokat”, idesorolta az energiaválságot és az élelmiszerválságot.

A Párbeszéd társelnöke szerint már senkinek nem kell bizonygatni, hogy mit jelent a klímakatasztrófa, mit jelentenek az aszályok, a hőhullámok vagy a vízhiány.

Dömötör Csaba úgy foglalta össze 2022-t, hogy a váratlan események éve volt. Több mint egy éve azon gondolkodtak, hogy magunk mögött hagytuk-e a járványt, erre jött a háború. Az államtitkár szerint nem mindegy, van-e olyan kormánya az országnak, amely ilyenkor is képes az ország érdekeit szem előtt tartani.

„Rossz ellenzéki kampány volt”

Tordai Bence nemzetközi szervezeteket idézve kiemelte, hogy szabad, de nem tisztességes volt a választás, ellenzékként „egy pártállammal megyünk szembe”. Ezzel együtt elismerte, hogy

ez egy rossz ellenzéki kampány volt,

amiben helyenként akadtak jó teljesítmények, például Budán.

A Párbeszéd társelnöke kifejtette: félmillió ember az utolsó hetekben határozta el magát egyik vagy másik oldal mellett, a Fidesznek pedig volt néhány erős állítása, amelyek úgy szóltak, hogy ellenzéki győzelem esetén adóemelések lennének, megszűnne a rezsicsökkentés, és Magyarország belesodródna a háborúba. Tordai Bence szerint mindegyikről kiderült, hogy nem igaz, vagy pont azzal vádolt a Fidesz, amit később ők valósítottak meg.

Dömötör Csaba azzal egyetértett, hogy ez egy rossz ellenzéki kampány volt, azt érdekes dolognak nevezte, hogy milyen összeállításban álltak rajthoz a választáson. A döntő tényezők közül hármat emelt ki: háborús helyzetben a béke kérdése a meghatározó, a magyarok azt üzenték, hogy békét szeretnének, és ki akarnak maradni a háborúból, az ellenzéki pártok pedig támogatták a fegyverszállításokat.

Az államtitkár azzal folytatta, hogy az ellenzéki pártok dolláralapra helyezték a kampányukat, az Egyesült Államokból érkezett támogatás szuverenitási, beavatkozási kérdéseket vet fel, és azt is, hogy kit képviselnek az ellenzéki politikusok. Harmadikként azt említette, hogy az ellenzék választási programja megmutatta, adóemeléseket vezettek volna be.

Tordai Bence leszögezte, hogy nekik volt programjuk, szemben a Fidesszel.

Azt gondolja, hogy zöld, baloldali szempontból vállalható kompromisszum született, amivel Magyarország jobban járt volna. Hangsúlyozta azt is, hogy a nagyvállalatok fizettek volna több adót, „ez nem megszorítás”, ellentétben a katás adózás szabályainak megváltoztatásával vagy a jövedelmek inflálásával.

Dömötör Csaba reakciójában rámutatott, hogy a társasági adókulcsot alacsonyan szeretné tartani a kormány, az szja is magasabb volt korábban, az ellenzéki oldalon viszont „arról beszélnek, hogy a gazdagok fizessenek többet, sok javaslat mégis arról szól, hogy már az átlagjövedelemnél bekapcsolna a magasabb kulcs”. A katás adózásról megjegyezte, hogy az ellenzék nem támogatta a bevezetését sem, miközben új adókat hoznának, ilyen például a karbonadó.

A kormánypárti politikus kitért a globális minimumadóra is: „ez Magyarország versenyképességét alapvetően befolyásolná”, sok olyan ország erőlteti ezt, ahol magasabb a társasági adó, náluk ez nem jelentene adóemelést.

A Fidesz a versenyképességet a nagytőke kiszolgálására alapozza

– vágott vissza Tordai Bence, hozzátéve: elsősorban a kiskeresetűekre rakódó terheket csökkentenék, a minimálbérig adómentességet vezetnének be.

Az önök miniszterelnök-jelöltje nem is támogatta a minimálbért, ez a kormány pedig emelte

– szúrt oda Dömötör Csaba.

Tordai Bence úgy látja, „a Fidesz akkor nyomja tövig a gázt, amikor a lejtőn gurulunk, de amikor jön az emelkedő, akkor kifullad a motor”, ráadásul a zöldenergia-átmenetben nem történt előrelépés, az orosz függőség továbbra is magas szinten van, a mezőgazdasági termelékenység is „siralmas teljesítményt nyújt”, a jövedelmek pedig nem követték az inflációt. Az ellenzéki képviselő elismerte, hogy a keresetekben ugyan volt emelkedés, de ebben a tekintetben a 26. helyen állunk az Európai Unióban.

Dömötör Csaba mindig érdeklődéssel figyeli az ellenzéki pártok „bezzegromániázását”, bár nem szeretne egyetlen országot sem minősíteni, de javasolja, hogy gyakrabban keressék fel az országot. Alapvető kérdésnek nevezte, hogy mi okozza az inflációt, és mit tesz a kormány. Az okokról elmondta, mindenhol magas az infláció, ennek oka az energiaárak megugrása, ami a szankciók következménye. A gazdaság állapotáról úgy fogalmazott, hogy több mint 4 százalékos növekedés volt az elmúlt évben, ami uniós átlag feletti, a foglalkoztatás rekordon van, a befektetések rekordot döntöttek, de a legfontosabb kérdés: hogyan sikerül irányváltást elérni az európai gazdaságpolitikában.

Tordai Bence reakciójában közölte, valóban inflációs környezet van, Magyarországon mégis sokkal magasabb az infláció, mint más európai országokban. Megjegyezte: „a GDP és az emberek megélhetése között nincs szoros összefüggés”.

Abban sem értenek egyet, hogy a kormány küzd az infláció ellen, „a kormány a legnagyobb nyertese az inflációnak”, amikor küzdeni kellene az infláció ellen, akkor a kormány azt „nem teszi, vagy alkalmatlan módszerekkel teszi”. Dömötör Csaba szerint érdemes megnézni, hogy egész Európában tombol az infláció, és minél közelebb van valaki a háborús övezethez, valamint minél inkább kiszolgáltatott az energiabehozatalnak, annál magasabb az infláció. Az államtitkár felsorolta, hogy más európai fővárosokban milyen mértékben emelkedtek az energiaárak, aztán feltette a kérdést: „Erről is Orbán Viktor tehet?”

„Egy jó gyurcsányozás”

Dömötör Csaba úgy véli, az ellenzék mindig igazodni akar valakihez, de a kormány a magyar érdekeket képviseli, szeretnék csökkenteni az energiafüggőséget. „Szívesen segítünk” – vágott közbe Tordai Bence. Az államtitkár részletezte, hogy egy szomszédos ország kivételével kiépültek az interkonnektorok, több gázvezetékprojekthez is csatlakoztak, visszavásárolták a gáztárolókat és a Mol-részvényeket, elindították a paksi beruházást, emelték a napenergia részarányát.

Azt állítani, hogy semmit nem tettünk a függőség mérséklése érdekében, nem állja ki a valóság próbáját.

Tordai Bence szerint

egy jó gyurcsányozással mindig ki lehet vágni magunkat.

A politikus leszögezte, hogy a Párbeszéd nem Gyurcsány, mire Dömötör Csaba arra emlékeztetett, hogy közös listán indultak vele. Tordai Bence azt állítja, erre a választási törvény miatt volt szükség.

A Párbeszéd vezetője azzal folytatta, kidolgozták, hogy 2050-ig milyen módon lehet megvalósítani a zöld energetikai átállást, ebből kevés valósult meg, de annak örül, hogy a napenergia terén történt előrelépés. A politikus szeretné, ha az atomerőművet nem tekintenék kibocsátásmentesnek, mert a teljes életciklust kell nézni, „az ökológiai lábnyoma valahol a gázos erőművek szintjén mozog”. Zöld energiának az el nem használt energiát nevezte, „semmit nem tettek a kibocsátáscsökkentés érdekében”. Dömötör Csaba világossá tette, úgy szeretnék erősíteni a gazdaságot, hogy közben csökkentik a kibocsátást, amiben történt is előrelépés, például az áramtermelés jelentős része kibocsátásmentes.

Orosz érdekeket képvisel a magyar kormány?

Tordai Bence szerint igen, úgy fogalmazott:

Orbán Viktor a fideszes csapatot is meglepve áthangolta antiputyini politikáját a Putyin hónaljából kinövő pozícióra.

Az ellenzéki politikus ezt azzal igyekezett alátámasztani, hogy az európai döntéshozatalban az orosz érdekeket képviselték, átültetik az orosz propagandát, Szijjártó Péter pedig „úgy ingázik Moszkvába és vissza, mintha hazajárna”. A képviselő szerint az a kérdés, mit kapunk azért cserébe, hogy „erkölcsi rongyország lettünk Orbán Viktornak köszönhetően”.

Dömötör Csaba azzal kontrázott, hogy az ellenzék állandóan azt méricskéli, hogy „a kormány álláspontja hány centire van bizonyos nagyhatalmak álláspontjától”, majd feltette a kérdést, hogy Németországot vagy Nagy-Britanniát is Putyin pincsijének tartják-e, mert ők is kereskednek Oroszországgal.

Egészen abszurd egy ponton túl ez a vita, mert nem Oroszországból érkeztek milliárdok, hanem hozzátok érkeztek milliárdok, dollárban. Ezek után arról beszélni, hogy ki kiszolgáltatott külföldi szereplőknek, az egészen abszurd

– emlékeztetett Dömötör Csaba a Márki-Zay Péterékhez az Egyesült Államokból érkezett támogatásra.

„A Párbeszéd egy huncut guruló dollárt nem használt fel ebben a kampányban” – közölte Tordai Bence. Dömötör Csaba rámutatott: vagy tudtak róla, és megpróbálják félrevezetni az embereket, vagy fogalmuk sem volt a pénzről, „egyik rosszabb, mint a másik”. Az államtitkár elgondolkodott: hogyan kormányoztak volna, ha az sem tűnt fel, hogy négymilliárd forint érkezett a kampányukba?

Zöldpolitika és béke

Tordai Bence a jövőre vonatkozó kérdésre azt ígérte, a Párbeszédtől következetes zöldpolitikát lehet várni, emellett készülnek a következő választásokra, tartalmilag a 2010 előtti és utáni kormányzati gyakorlatoktól is eltérő ajánlatot adnak. A Párbeszédben az együttműködés és bizalom kultúráját próbálják fenntartani, „ami néha még az ellenzéken belül sem könnyű”.

Dömötör Csaba azt javasolja, mindenki a rá bízott feladatot végezze, így ha az első ígérettel megvan a Párbeszéd, és nem parkoló, hanem zöld park van a Városházánál, akkor jöhet a következő lépés. A kormánypártoktól többek között azt lehet várni idén, hogy mindent megtesznek a béke és az európai gazdaságpolitika irányváltásának érdekében.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok