Index Vakbarát Hírportál

A politológusok szerint nem reális forgatókönyv a kormány számára a huxit

2023. február 2., csütörtök 15:33

Kiszelly Zoltán politikai elemző szerint senki nem tudja pontosan, mi hangzott el azon a kötetlen beszélgetésen, amelyre a Karmelita kolostorban került sor Orbán Viktor miniszterelnök részvételével. A politikai elemzők ugyanakkor biztosak abban, hogy a huxit, vagyis az Európai Unióból történő kilépés nem reális forgatókönyv a magyar kormány számára.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a Matthias Corvinus Collegium (MCC) múlt heti médiakonferenciája után kötetlen beszélgetést folytatott a Karmelitában több külföldi újságíróval.

Rod Dreher ezután arról írt, hogy a miniszterelnök „határozott nemmel” válaszolt arra, hogy az EU-ban kell-e maradnia Magyarországnak. Dreher a Népszavának viszont már azt írta, hogy Orbán Viktor csak viccelt, amikor erre a kérdésre válaszolt a háttérbeszélgetésen.

„Most még a konfliktus közben vagyunk, de nem a huxit felé megyünk, hanem a Brüsszellel való kompromisszumok felé” ‒ szögezte le Kiszelly Zoltán, aki rögvest felhozta példaként Navracsics Tibor Erasmus-ügyben folytatott tárgyalásait.

Arra, hogy a miniszterelnök a Karmelitában az első sajtóhírek szerint mégiscsak nemmel felelt, Kiszelly Zoltán a következőt mondta az ATV-nek:

Ne a szavakon lovagoljunk, Orbán Viktor is azt mondta korábban, hogy ne azt nézzük, mit mond, inkább azt nézzük, amit tesz.

„Az EU-ban maradást diktálja Magyarország gazdasági érdeke, de ezt diktálja a magyar emberek véleménye és a nemzeti érdek is. Mindenki mást lát az EU-ban, de a Nyugathoz tartozás vitathatatlan” – vélekedett a politikai elemző.

Kiszelly Zoltán szerint Orbán Viktor nem szeretné, ha Brüsszel a tenyeréből etetné. „Márpedig most Brüsszel, illetve az EU a tenyeréből eteti az eurózóna déli államait és másokat is azzal, hogy odaadja-e azokat a forrásokat, amelyekre rászorulnak” – tette hozzá.

Nincs realitása a huxitnak

Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója szerint az ilyen háttérbeszélgetésen elhangzottak szövetéből nem szabad kiragadni egy-egy mondatot vagy félmondatot, mert a beszédszituáció, a kontextus ismerete nélkül gyakran értelmezhetetlen vagy félreértelmezhető a beszélői szándék.

A huxit a magyar kormány részéről hatalompolitikai szempontból semmilyen formában nem realitás, még zsarolási szinten sem. Mint ahogyan Orbán Viktornak, úgy az EU-nak sem érdeke egy huxit

– jelentette ki Novák Zoltán, aki szerint a miniszterelnök nem is a huxitra gondolt, amikor válaszolt, mert a nettó befizetői pozíció már egy új gazdasági szintet és új alkupozíciót jelentene az Európai Unióban.

„Nem feltétlenül” – reagált az elemző arra, hogy Orbán Viktor vajon magára gondolt-e, amikor az európai konzervatívok új vezetőjéről beszélt, egy zászlóhordozóról.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Michal Cizek / AFP)

Rovatok