Index Vakbarát Hírportál

A Fővárosi Főügyészség vizsgálja Karácsony Gergely egykori főtanácsadójának utazásait

2023. február 5., vasárnap 06:20

A Norvég Alap-ügyben tett feljelentésével ismertté vált Tényi István a Fővárosi Főügyészséghez fordult költségvetési csalás vétség gyanúja miatt az Action for Democracy nevű szervezet alapítójának, Korányi Dávidnak az utazásaival kapcsolatban.

A korábbi Fidesz-tag, a Norvég Alap-ügy mellett a 2016-ban kirobbant Pharaon-üggyel kapcsolatban is feljelentést tevő Tényi István a Magyar Nemzet azon cikke alapján kért vizsgálatot a Fővárosi Főügyészségen, melyben azt állították, hogy Karácsony Gergely korábbi városdiplomáciai főtanácsadója, Korányi Dávid közpénzen utazgatott külföldre, többek közt Washingtonba is.

A Magyar Nemzet szombati cikkében azt írta, hogy Korányi Dávid egy idő után egyre kevesebbszer jelent meg a Főpolgármesteri Hivatalban.

Értesüléseik szerint a politikus több külföldi utazását így is a fővárosi adófizetők állhatták.

A lap megszerzett egy összesítő táblázatot az Action for Democracy alapítójának és ügyvezetőjének hivatalos külföldi utazásairól, és arról is hírt adtak, hogy tavaly februárban a főpolgármester volt főtanácsadója egy müncheni biztonságpolitikai konferencián vett részt Soros György milliárdos fiának, Alex Sorosnak a társaságában.

Azt írják, hogy a szervezet több milliárd forintot juttatott a tengerentúlról magyar baloldali pártoknak. Márki-Zay Péter korábban maga ismerte el, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból is kapott anyagi támogatást a 2022-es kampány alatt. A lap állítása szerint a konferencia után néhány nappal történt meg az első átutalás a Korányi által alapított szervezettől Magyarországra.

A Magyar Nemzet információi szerint

ezek AZ ELSZÁMOLT, HIVATALOS KÜLFÖLDI UTAZÁSOK MINTEGY 1,6 MILLIÓ FORINTBA KERÜLTEK.

A Korányi Dávidot és az Action for Democracy nevű szervezetet érintő kampányfinanszírozási ügyről itt olvashatják el összefoglalónkat.

Korányi felesége, Mihalik Enikő modell korábban elismerte, hogy több mint egy évig nem jöttek haza, ugyanakkor ebben az időszakban Korányi Dávid a Főpolgármesteri Hivatal fizetett alkalmazottja volt. A szupermodell 2022 őszén cáfolta és hazugságnak nevezte azokat a sajtóhíreket, melyek szerint férje kétmillió dollárt érő villát vett Connecticutban. Mihalik akkor kifejtette, hogy az említett házat ő vásárolta abból a pénzből, amit a brooklyni lakása eladásából kapott, de nem azon az áron, amit megírt néhány sajtótermék.

Korányi Dávid a Magyar Nemzet szerint azért maradhatott távol a Városházától, mert 2020 nyarán Karácsony Gergely hozzájárult ehhez, így a megbízásait részben távmunkában végezte, igaz, mint írják, továbbra is havi kilencszázezer forintos illetmény ellenében.

(Borítókép: Korányi Dávid. Fotó: Wikipédia)

Rovatok