Index Vakbarát Hírportál

Ezen a településen volt a leghidegebb ma hajnalban

2023. február 7., kedd 12:33

A Nógrád vármegyei Zabarban mínusz 14,5 Celsius-fokot mértek kedden kora reggel – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közösségi oldalán.

Kedden napközben sok napsütésre számíthatunk az ország nagy részén, de keleten, északkeleten időnként felhők zavarhatják a napsütést. Csapadék nem várható. Keleten és északnyugaton többfelé élénk lehet az északias szél – írja az Időkép.

KORA DÉLUTÁN MÍNUSZ 1 ÉS 3 celsius-FOK KÖZÖTTI ÉRTÉKEKET MÉRHETÜNK.

Hajnalban, kora reggel viszont csípős hideg volt, és a következő napokban is erre lehet majd számítani a munkába vagy iskolába menet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán jelezte, hogy a Kárpát-medence felett megjelenő anticiklon hatására alakultak így a minimum-hőmérsékletek. Kedd hajnalban Zabaron volt a leghidegebb Magyarországon: a Nógrád vármegyei községben mínusz 14,5 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Az Ózdi járásban található Lénárddarócon mínusz 13,9 Celsius-fok, míg a Karancs hegység északi vonulatai között fekvő Mihálygergén mínusz 13 Celsius-fok volt kora reggel.

Íme az a tíz település, ahol a legalacsonyabb minimumokat mérték hajnalban:

  1. Zabar: mínusz 14,5 Celsius-fok
  2. Lénárddaróc: mínusz 13,9 Celsius-fok
  3. Mihálygerge: mínusz 13 Celsius-fok
  4. Bánréve: mínusz 12,3 Celsius-fok
  5. Gagybátor: mínusz 12,2 Celsius-fok
  6. Bánk: mínusz 12 Celsius-fok
  7. Fülöpháza, Hattyús-szék: mínusz 11,9 Celsius-fok
  8. Jósvafő: mínusz 11,8 Celsius-fok
  9. Mohora: mínusz 11,5 Celsius-fok
  10. Tésa, vízmű: mínusz 11,5 Celsius-fok

Három régióban életbe lép a vörös kód

A hideg időjárás miatt három régióban életbe léptetik az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Fülöp Attila közölte: a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés.

Az előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet.

FÜLÖP ATTILA FELHÍVTA A FIGYELMET ARRA, HOGY ÉLETVESZÉLYES LEHET, HA ILYEN IDŐBEN AZ UTCÁN HOSSZABB IDEIG TARTÓZKODIK VALAKI.

Arra kért mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a kormany.hu weboldalon, illetve a közösségi média kormányzati oldalain.

Fülöp Attila hozzátette: a hajléktalanellátóknál van férőhely, a budapesti ellátók kihasználtsága jelenleg 80, az országos hálózaté pedig 81 százalékos. Az államtitkár arra kérte az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást a hideg időjárásra való tekintettel.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok