Index Vakbarát Hírportál

MOK: fenyegetés érte az alapellátásban dolgozó orvosokat

2023. február 14., kedd 08:04

Nemrég a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttközgyűlése megszavazta, hogy az azonnali és hosszú távú célok elérése érdekében a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést. A kamara azonban később több jelzést is kapott arról, hogy nyomást gyakorolnak a kollégákra az ügyeleti ellátási szerződések megkötése érdekében.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttközgyűlése február elején egyhangúlag megszavazta, hogy a hosszú távú célok elérése érdekében a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását, a kórházi orvosok pedig önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. Döntésüket azzal indokolták, hogy a magyar egészségügy helyzete tarthatatlanná vált. 

A MOK a hétvégén közölte: több jelzés is érkezett hozzájuk, hogy

az alapellátásban dolgozó kollégáikat különböző presszió, fenyegetés éri az ügyeleti ellátási szerződések megkötése érdekében.

Ezzel kapcsolatban tájékoztatnak mindenkit, hogy az etikai kódex II.16. pontja, illetve a II.19. (3) bekezdése, II.33.3. pontja alapján az a MOK-tag, aki hivatali helyzetével visszaélve az Országos Küldöttközgyűlés határozata végrehajtásának megtagadására szólít fel, buzdít,

az etikai vétséget követ el, és ellenük megindítják a szükséges etikai eljárásokat.

Ezzel összefüggésben azt üzenték kollégáiknak, hogy a MOK Elnöksége etikai eljárást kezdeményez egy megyei háziorvos kollegiális vezetővel szemben, aki néhány napja a háziorvosokkal folytatott megbeszélésen a saját kollégáit negatív értékítélettel minősítette és valótlan állításokat tett az orvostársadalom összefogásával kapcsolatban.

Tavaly decemberben arról  írtunk , hogy akár 4500 orvos is letétbe helyezheti a felmondását. Az egészségügy átalakításával  itt foglalkoztunk bővebben .

Rovatok