Index Vakbarát Hírportál

Fontos jelentkezési határidő jár le szerda éjfélkor

2023. február 15., szerda 21:29

Február 15-én éjfélig jelentkezhetnek a felvételizők a felsőoktatási intézményekbe – emlékeztettek az ATV Híradó riportjában.

Csik Veronika, az eduline.hu szerkesztője arra figyelmeztetett az ATV szerint, hogy éjfél előtt érdemes ellenőrizni, hogy minden dokumentum felkerült-e a felvi.hu oldalára. Mint mondta, éjfélig a jelentkezés hitelesítésének is meg kell történnie.

A riportban kitértek arra is, hogy az államilag finanszírozott helyek száma évről évre változik, és

az állami helyekről lemaradóknak egyre magasabb összeget kell fizetniük a képzésért, ha diplomát szeretnének.

A legtöbb pénzbe az orvosi szakok kerülnek, de húzós lesz a tandíj annak is, aki színházrendező vagy közgazdász szeretne lenni.

Az Állatorvostudományi Egyetemen egyetlen félév 1 millió 450 ezer forintba kerül az önköltségeseknek, amit az egyetem Marek-ösztöndíja fedez ugyan a hallgatónak, de ehhez szükséges az, hogy a hallgató aláírjon egy olyan papírt, miszerint ő 10 éven keresztül gazdasági haszonállatokkal, élelmiszerlánc-biztonsággal fog foglalkozni, és nemcsak kutya- vagy macskapraxist kíván létesíteni.

A híradónak a kormány is nyilatkozott arról, hogy bizonyos területeken támogatják az új képzések indítását. Mint mondták, a céljuk az, hogy

a felsőoktatásban a matematikai, természettudományi, mérnöki és informatikai területek részaránya 2030-ig elérje az 50 százalékot.  

Nemrég írtunk arról is, hogy az Oktatási Hivatal a középiskolai felvételi jelentkezésnél is kijelölte azt a határidőt, ameddig jelentkezni lehet az iskolákba.

Rovatok