Index Vakbarát Hírportál

Török Gábor szerint túl sok a konfliktus, a kormány stratégiát válthat

2023. február 20., hétfő 19:31 | aznap frissítve

Török Gábor politikai elemző az InfoRádiónak arról beszélt, a magyar kormánynak törekednie kell arra, hogy ne szigetelődjön el teljesen a többi nyugati országtól. A politológus szerint a magyar kormány jelenleg abban érdekelt, hogy érzékeltesse: a különutas politikájuk nem Oroszország által irányított politika. Török úgy látja, az ellenzék egyre rosszabb állapotban van, és teljesen veszélytelen a kormánypártokra.

A politikai elemző szerint Orbán Viktor évértékelőjét nem szabad túlértékelni, de természetesen foglalkozni kell vele. Véleménye szerint a beszélő politikai stratégiája a fontos, mindig ezt kell nézni egy-egy ilyen beszédben.

Török szerint jelenleg

útkeresés, stratégiai újragondolás figyelhető meg a kormány, illetve Orbán Viktor szövetségi politikájában.

Kiemelte Orbán Viktor azon mondatait, amelyek szerint Magyarország elkötelezett a nyugati szövetségesekkel való hatékony együttműködésben. Török Gábor szerint a kormányfő hangsúlyváltásokon gondolkodhat.

A politológus azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy Magyarország nem tudja elérni a céljait a jelenlegi politikájával, szerinte Orbán hétvégi beszéde reálpolitikai megszólalás volt. Elmondása szerint a magyar miniszterelnök megszólalásai nem illeszkednek a nyugati államok politikusainak megnyilvánulásaihoz.

Török Gábor úgy látja, a magyar kormánynak a visszatagozódást kell erőltetni, hogy ne szigetelődjön el teljesen a többi nyugati országtól. Ezt azért kell megtennie, hogy még csak látszata se legyen annak, hogy Magyarország elnéző Oroszországgal szemben az ukrajnai fronton történtek miatt.

A politikai elemző úgy véli, meghaladták a kritikus mennyiséget a konfliktusok Magyarország és a Nyugat között, ezért kényszerülhet arra Orbán Viktor, hogy stratégiát váltson. Török szerint Nyugaton megkérdőjeleződött sok politikusban és vezetőben az, hogy Magyarország pontosan hol is áll, mit képvisel.

Török Gábor hozzátette: itthonról is nagy figyelem kíséri majd az idei lengyelországi választásokat. A jelen állapotokat és közvélemény-kutatásokat figyelembe véve akár még kormányváltás is lehet, ami által Magyarország elveszítheti az utolsó nagy szövetségesét az Európai Unión belül.

A politikai elemző úgy látja, egyáltalán nem mindegy, mit gondolnak Magyarországról Nyugaton, ahol az a fő kérdés fogalmazódik meg többekben, hogy mennyire lekötelezett a magyar kormány az orosz politikának. Török Gábor elmondta: a magyar kormány jelenleg abban érdekelt, hogy 

érzékeltesse a nyugati országokkal, hogy a különutas politikájuk nem Oroszország által irányított politika.

Az inflációval kapcsolatban arról beszélt, hogy a kormánynak lehet szerepe annak alakításában, letörni azonban nem tudja, ez több más tényezőtől is függ. Szerinte ügyes politikai húzás volt Orbán Viktor részéről az, hogy az év végére egyszámjegyű inflációs adatot ígért, mert ez reális, könnyen elérhető cél. Nincs benne semmi kockázat. Ez a prognózisok és Török Gábor szerint is sikerülni fog.

Jelentéktelen, veszélytelen ellenzéki politika

Az ellenzéki pártok évértékelőivel kapcsolatban először azt tartotta fontosnak megjegyezni, hogy az ellenzék jelenleg jelentéktelen, és a kormányzat politikájára veszélytelen, eszerint érdemes vizsgálni egyes politikusaik megnyilvánulásait.

Olyan, hogy ellenzék nincs is, ellenzékek vannak, amelyek egymással harcolnak. Nem sok esélyük van a növekedésre. Ráadásul a 2022-es parlamenti választás eredménye megingatta őket abban, hogy helyes stratégiát választottak-e

– fogalmazott Török Gábor az InfoRádió műsorában.

Hozzátette: az ellenzéki pártok csodavárásos stratégiában hisznek, valamilyen domináns szereplő felbukkanására vágynak. 

Szerinte az MSZP és a Párbeszéd utolsó óráit éli, a következő választások eredményei akár végzetesek is lehetnek a jövőjük szempontjából.

A politikai elemző úgy látja, a DK célja az lehet, hogy kiemelkedjen az ellenzéki politikai térfélen, ezért „szipkáz el” politikusokat más pártoktól, ugyanakkor szerinte számottevően nem lett nagyobb Gyurcsány Ferenc pártja.

Az állandó kardcsörtetés, üzengetés, a feszültség folyamatos növelése egy pontig vihető, aztán azonban ezek a pártok arra kényszerülnek majd, hogy megállapodjanak. Az európai parlamenti választáson ugyan nem feltétlenül van szükség együttműködésre, de van olyan párt, amelynek egyenlő lenne az öngyilkossággal az önálló indulás

– mondta a politológus.

Török Gábor úgy látja: ha 2026-ban az ellenzék jelenlegi két vezető ereje, a DK és a Momentum külön indul az országgyűlési választásokon, a Fidesz nagy valószínűséggel győz. Hozzátette: az ellenzék nem tudja megingatni a kormányt, nem jelent veszélyt.

A Fidesz több százezer szavazót is veszíthetett az elmúlt egy évben, ezek az emberek azonban nem jelentek meg az ellenzéki pártok táborában

– tette hozzá.

Harmatos teljesítmény az ellenzéki térfélen

Török Gábor szerint az ellenzék politikai produktuma az elmúlt egy évben vérszegény. Az árnyékkormány tevékenységén, Donáth Anna visszatérésén, és Dobrev Klára bejelentett országjáró körútján kívül nem nagyon tettek mást. Hozzáfűzte: fel kellene építeniük új embereket, mert nincsenek kiemelkedő politikusaik.

Úgy látja: az ellenzék egyes szereplőit érintő kampányfinanszírozási botrányban sem figyelhető meg hatékony, hatásos védekezési stratégia.

Ez nem küldi padlóra azt ellenzéket, mert már régóta padlón van.

Török Gábor Karácsony Gergely főpolgármester helyzetét rossznak látja, és nem csak a főváros gazdasági nehézségei miatt. Nagy kérdés, mi történik vele a következő egy évben, hogyan tud tárgyalni az ellenzéki pártokkal, egyáltalán támogatják-e majd őt a 2024-es főpolgármester-választáson. Karácsonyt lebegő politikai szereplőnek nevezte, aki mögül hiányzik a kellő háttértámogatás, az ellenzéki térfélen azonban szerinte egyelőre nem látszik alternatíva, ez pedig kedvező lehet a főpolgármester számára.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok