Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség enyhítette az Alec Baldwin elleni vádat

2023. február 21., kedd 07:30

A színész két évvel ezelőtt, a Rust című film forgatása alatt tisztázatlan módon lőtte le Halyna Hutchins operatőrt. Az ügyben most új döntés született, az ügyészség ugyanis nem az ügyvédeknek akar kedvezni, hanem igazságot kíván szolgáltatni.

Alec Baldwin és Hannah Gutierrez-Reed fegyverekért felelős kelléktáros ellen január végén emeltek vádat a Rust című western forgatásán lelőtt Halyna Hutchins operatőr ügyében.

Alec Baldwin 2021. október 21-én az új-mexikói Santa Fében, a Rust című film forgatása közben lőtte le a vezető operatőrt, a 42 éves Hutchinst és sebesítette meg Joel Souza rendezőt egy olyan kellékfegyverrel, amelyben mindmáig tisztázatlan okból éleslőszer volt.

Az ügyészség most törölte az Alec Baldwin ellen felhozott vádak egy részét a 2021-es filmforgatás ügyében, ami jelentősen csökkenti a kiszabható büntetés hosszát – derül ki a hétfőn nyilvánosságra hozott új bírósági iratokból.

Az ügyvédek miatt enyhített az ügyészség

A dokumentum szerint az új-mexikói ügyészség megváltoztatta álláspontját és a gondatlanságból elkövetett emberölés vádjából a lőfegyverre utaló, a bűncselekményt és annak lehetséges ítéletét súlyosbító kitételt törölték.

Heather Brewer, az eljáró kerületi ügyészség szóvivője a döntést azzal magyarázta, hogy el akartak kerülni egy további jogi vitát a színész-producerrel és ügyvédjeivel a Halyna Hutchins operatőr halála miatt indult eljárásban.

Az illetékes megfogalmazása szerint az ügyészség célja, hogy a bíróság igazságot szolgáltasson és ne az ügyvédek számláját gyarapítsa.

Alec Baldwin ügyvédjei korábban úgy nyilatkoztak, hogy a lőfegyverre való utalás beillesztése a vádba súlyosbító tényezőként, alapvető jogi hiba. Érvelésük szerint annak lehetősége ugyanis a 2021 októberében történt tragédia idején még nem szerepelt Új-Mexikó állam törvényében, a jog visszamenőleges alkalmazása pedig alkotmányellenes. Ha a színész ügyét a súlyosbító körülményt figyelembe véve tárgyalták volna, az kötelezően minimum 5 év börtönbüntetést jelentett volna.

A megmaradt vád, vagyis a gondatlanságból elkövetett emberölés maximum 18 hónap börtönnel és legfeljebb ötezer dollár pénzbüntetéssel sújtható.

A színész-producer első bírósági meghallgatása várhatóan pénteken lesz, amelyen Baldwin videokapcsolaton keresztül vesz részt.

Baldwin nem vállal felelősséget a halálesetért

Baldwin úgy nyilatkozik az ügyről, hogy ugyan hátrahúzta a revolver kakasát, de nem húzta meg a ravaszt, s egyébként is Gutierrez-Reed és más fegyverszakértők dolga volt arról gondoskodni, hogy ne adjanak a kezébe éleslőszerrel töltött fegyvert.

Gutierrez-Reed fegyverszakértő pedig állította, hogy vaktölténnyel töltötte meg a revolvert, mielőtt átadta volna azt David Halls rendezőasszisztensnek, aki azt továbbadta volna a színésznek azzal, hogy a fegyver „hideg“, ami a filmeseknél azt jelenti, hogy biztonságos a használata.

Ezzel szemben Halls december 13-án, az új-mexikói munkabiztonsági hivatal előtt tett tanúvallomásában azt mondta, sosem jelentette ki, hogy a Pietta reprodukciójában készült Colt.45-ös kézifegyver „hideg“ lenne.

A forgatás leállt, de nem örökre

A Rust című western forgatását a halálesetet követően leállították, de a készítők célja, hogy a filmet előbb-utóbb befejezzék.

A Rust Movie Productions közölte, hogy a forgatásokat tavasszal folytatják, amelyben a produceri feladatokat Matthew Hutchins, a 2021-ben életét vesztett operatőr, Halyna Hutchins férje veszi át.

Azt egyelőre nem közölték, hogy a film felvételeit hol fejezik be, de azt a filmgyártó cég világossá tette, hogy a forgatási helyszínen nem tartanak majd működő fegyvert.

A múlt héten a cég azt is bejelentette, hogy a filmforgatás folytatásának körülményeit, valamint Halyna Hutchins életét külön dokumentumfilmben is megörökítik.

Rovatok