Index Vakbarát Hírportál

Cáfolja az amerikai nagykövet, hogy Orbán Viktor közellensége lenne

2023. február 23., csütörtök 15:33

Cáfolja, hogy ő lenne Orbán Viktor miniszterelnök új közellensége, ugyanakkor aggasztónak látja a kormányzati médián keresztül átszűrődő orosz propagandát – mondta David Pressman. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint biztató és bensőséges a kapcsolata a magyar kormánnyal.

„A magyarok a legokosabb, legérdekesebb, legkreatívabb emberek közé tartoznak, akiknek sajátos a humorérzékük” – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Úgy látja, hogy az Egyesült Államoknak és nem személy szerint neki szól a kormány ellenőrzése alatt álló médiából érkező „nagy zaj”. A magyar kormánnyal „pragmatikus, biztató és bensőséges” párbeszédet folytat – mondta.

Nem is igazán a személyes jellegű támadások aggasztanak bennünket a kormányzati médiában, hanem az ott átszűrődő orosz propaganda, s hogy onnan nem tudni meg, hogy Magyarország barátai és szövetségesei vagyunk

fogalmazott.

Pressman cáfolta, hogy Orbán Viktor új közellensége lenne. „Nem kérdés ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok mostanság szókimondó a magyar kormánnyal való kapcsolatában, ám ez szerintünk fontos barátként és abban a helyzetben, amikor Putyin megtámadta Magyarország szomszédját” – vélekedett. Szerinte „felelősségünk problémásként és Amerika-ellenesként azonosítani a kormány ellenőrzése alatt álló médiában megjelenő igazán visszataszító Amerika-ellenes retorikát”.

(Borítókép: David Pressman 2022. szeptember 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok