Index Vakbarát Hírportál

Teljesen megváltoztatja a kormány az építési törvényeket

2023. március 1., szerda 21:47

A kormány az építésügyet, a településkép-védelmet és a műemlék­védelmet szabályozó összes törvényt felülvizsgálta, és ezeket a magyar építészetről szóló törvényben újrarendszerezik – közölte Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Lázár János közösségi oldalán úgy fogalmazott: talán meglepő, hogy a törvénytervezet koncepcióját társadalmi egyeztetésre bocsátják, de miután a szakma véleményét már kikérték, most azt szeretnék, ha „minél nagyobb társadalmi egyetértés támogatná az új szabályrendszert”.

Az a célunk, hogy a minőségi építészetet ösztönözzük a bürokratikus építésügy helyett. Ugyanakkor szigorítjuk a szabályokat is, hogy ne épülhessen olyan épület, amely léptékében, stílusában nem illeszkedik a településképbe

– írta a miniszter.

Lázár János Facebook-bejegyzéséhez mellékelte a magyar építészetről szóló törvény részletes koncepcióját is, amely a magyar kormány honlapján érhető el.

Mint beszámoltunk róla, január végén jelent meg az a törvénytervezet, amely új alapokra helyezné a magyar építőipart.

A Magyar Közlönyben február 28-án megjelent kormányhatározat harmadik pontja szerint március 31-ig a kormány megbízza a gazdaságfejlesztési minisztert, hogy vizsgálja meg a Baross Gábor Tőkeprogram keretében megvalósuló zöld ingatlanberuházások hatékonyságának növeléséhez szükséges jogszabály-módosítási javaslatokat, továbbá Lantos Csaba energiaügyi miniszter, valamint Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter bevonásával készítsen előterjesztést a kormány részére a szükséges intézkedésekről.

Rovatok