Index Vakbarát Hírportál

A Nézőpont Intézet vezetője: Orbán Viktor népszerűsége töretlen

2023. március 6., hétfő 19:47

Hétfő este Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége. A politikai elemző többek között arról is beszélt, hogy nem jött be a Momentum számítása Donáth Anna visszahívásával.

Mráz Ágoston Sámuel azzal kezdte, hogy az aktív választók bázisán mérve ma a voksolók 52 százaléka támogatná a Fideszt. Orbán Viktor miniszterelnök népszerűsége pedig továbbra is töretlen az ellenzéki politikusokkal összehasonlítva – jegyezte meg.

A szakértő szerint ez azért is meglepő, mert a gazdasági hangulat világszerte rossz, ebből pedig a kormánypártoknak hátrányuk szokott származni. Az egész EU-ban a magyar inflációs adat a negyedik legmagasabb, de a választók ezért nem a kormányt hibáztatják, miközben a Fidesz azt kommunikálja, hogy az uniós szankciós politika áll a magas infláció és az energiaválság mögött.

A külső hatásokra mérges az átlag választó

– mondta Mráz Ágoston Sámuel.

A Nézőpont Intézet vezetője ezután arról beszélt, hogy szerinte az ellenzék identitászavarral küzd, miután nagy pofont kapott 2022-ben. Megjegyezte, hogy a Demokratikus Koalíció növekszik, és most az egyetlen cselekvő erőnek tűnik a baloldalon.

A DK bármelyik ellenzéki pártból képes átcsábítani magához politikusokat, ami üzenet a többieknek. Ezt a Momentum érzékelte is, amely visszahívta Donáth Annát, magyarázta a politikai elemző. Mit mondta, a felmérések szerint Donáth Anna a legnépszerűbb ellenzéki politikus, az egyéni népszerűségéből igyekszik a párt hasznot húzni. „Vele próbálják megmenteni a DK mellett zsugorodó Momentumot” – jegyezte meg Mráz Ágoston Sámuel.

„Egy fecske nem csinál nyarat, a politikai közösség irányítása bonyolultabb a népszerűség átkonvertálásánál. Donáth Anna egy dologra figyelt, hogy Gyurcsány Ferenc nevét ne ejtse ki, nehogy úgy tűnjön, hogy a DK erősödésére történő reakció volt az ő visszahívása. A megújulási kísérlet így unalomba fulladt, nem derült ki, milyen a viszony a két párt között” – fejtette ki  a Nézőpont Intézet vezetője, aki szerint az ellenzék nem tudja, hogy lehet legyőzni a Fideszt.

Mi várható a főpolgármester-választás előtt?

Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, jelenlegi tudomásuk szerint nem lesz elővoksolás a 2024-es főpolgármester-választás előtt. Szerinte a DK megkerülhetetlen erő lesz, Gyurcsány Ferencék sok mindenbe beleszólhatnak az ellenzéki oldalon. Dobrev Klára indulása sem zárható ki, de vélhetően nem ez a fő motivációja, ő már a 2026-os országgyűlési választásokra készülhet – mondta a szakértő.

Előkészítés előtt Orbán kijevi útja

A Nézőpont Intézet vezetője beszélt arról is, hogy a kínai államfő várja Orbán Viktort, ami nagy szó szerinte, mivel manapság kevés ország állhat szóba Pekinggel. Értesülése szerint a Külügyminisztérium a kormányfő kijevi látogatását is kész előkészíteni, de pontos időpont még nincs.

„Az ukrán vezetés korábban a kárpátaljai magyar közösség jogait csorbította, ha ebben változás lesz, akkor látogathat a kormányfő Ukrajnába. Orbán Viktor csak azért nem utazna Kijevbe, hogy egy közös képre odaálljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellé” – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok