Index Vakbarát Hírportál

Volodimir Zelenszkij Kijevbe hívta Orbán Viktort

2023. február 9., csütörtök 17:05

Több uniós kormány- és államfő társaságában tárgyalt csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A görög, a horvát, a szlovén miniszterelnök, az osztrák kancellár, valamint a bolgár és a ciprusi államfő társaságában külön találkozón vett részt Brüsszelben, az EU-csúcs helyszínén Orbán Viktor miniszterelnök, ahol a résztvevők Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyaltak – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyalásról bővebb részletek nem derültek ki a kommüniké alapján, a kormányfő közösségi oldalán korábban azt írta: Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajna számára.

Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy támogatjuk az azonnali tűzszünetet a további emberek halálának elkerülése érdekében, Magyarország pedig a béketáborhoz tartozik.

Zelenszkij Kijevbe hívta Orbán Viktort

A Népszava információi szerint a találkozón Volodimir Zelenszkij meghívta az ukrán fővárosba, Kijevbe Orbán Viktor miniszterelnököt. A lap emellett arról is beszámolt, hogy a nyolc vezető közti fő téma a fegyverszállítás kérdése volt. Az ukrán elnök kezdésképpen elmondta, hogy milyen fegyverekre lenne szüksége országának.

A cikk szerint Orbán Viktor mellett Karl Nehammer osztrák kancellár is jelezte, hogy ezt a kérést lehetetlen teljesíteniük. Sajtóhírek szerint a szlovák és lengyel vezető viszont közölte: hajlandók lennének arra, hogy országuk vadászgépeket küldjön Ukrajnának.

Életet menteni csak békével lehet

„Életet menteni csak békével és tűzszünettel lehet. Mi, magyarok továbbra is a béke pártján állunk” - hangsúlyozta a miniszterelnök a Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videóban. Orbán Viktor elmondta, hogy a brüsszeli rendkívüli európai uniós csúcson meghallgatták Ukrajna elnökét.

Mint felidézte, Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtották az elmúlt évben Ukrajnának.

Több mint egymillió menekültet engedtünk át a határainkon, akik Ukrajnából érkeztek. Meghallgatva az ukrán elnököt, nyilvánvaló, hogy ez a háború elhúzódik. Nem számolhatunk azzal, hogy hamarosan véget ér

– jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök hangsúlyozta: „mi magyarok továbbra is segíteni fogjuk humanitárius eszközökkel az ukránokat, de fegyvereket továbbra sem szállítunk”.

Orbán Viktor továbbra is a béketárgyalásokat, a minél gyorsabb tűzszünetet és a tartós békét eredményező rendezést nevezte a magyar érdeknek.

Elmaradt a taps

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy csütörtökön megkezdődött az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülése Brüsszelben.

A találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz. Miután a résztvevők megtapsolták, Zelenszkij kifejtette: a taps nem neki szól, hanem mindazoknak, akik harcolnak az orosz agresszió ellen, vagy segítik ebben Ukrajnát.

E gondolatát nyomatékosítva Zelenszkij is elkezdett tapsolni – erre az Európai Parlament felállva tapsolta hosszú másodpercekig az ukrán elnököt.

A parlamenti ülést követően a huszonhét EU-tagállam vezetője együtt fogadta Volodimir Zelenszkijt, itt azonban már nem mindenki tapsolt.

Egy videón látható, hogy az ukrán elnököt az összes jelen lévő európai állam- és kormányfő megtapsolta érkezésekor, azonban ez alól volt pár kivétel:

ORBÁN VIKTOR MAGYAR MINISZTERELNÖK, KLAUS IOHANNIS ROMÁN ELNÖK ÉS KARL NEHAMMER OSZTRÁK KANCELLÁR SEM TAPSOLTA MEG.

A miniszterelnököt ezután, a csoportkép készítésekor is úgy fotózták, hogy pont Zelenszkij mögött állt, arcáról azonban nem lehet túl sok boldogságot leolvasni.

Az orosz–ukrán háborúról szóló, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép:  Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij kezet fog tárgyalásuk után Brüsszelben 2023. február 9-én. Fotó:  Fischer Zoltán /  Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok