Index Vakbarát Hírportál

Levelet írt az Európai Parlament elnöke Várhelyi Olivérnek a lehülyézés miatt

2023. március 8., szerda 13:51

„Hány hülye van még”? – tette fel a kérdést Várhelyi Olivér szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztos az Európai Parlament plenáris ülésén. Bár a fideszes politikus szerint félreértés történt, Robert Metsola érdemi magyarázatot vár a kijelentéssel kapcsolatban.

Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke hétfőn levelet írt Várhelyi Olivérnek, amelyben tolmácsolja a képviselő-testület aggodalmát a február 14-i plenáris ülésen történt „sajnálatos incidenssel” kapcsolatban – tájékoztatta a Népszavát az elnök szóvivője.

A politikus a levélben aláhúzza az uniós intézmények közötti kölcsönös tisztelet fontosságát, és kéri a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztost, hogy válaszoljon a felvetéseire.

Mint arról korábban beszámoltunk, Rónai Sándor DK-s EP-képviselő február közepén hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, amelyből kiderült, hogy Várhelyi Olivér az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa a képviselők nyugat-balkáni bővítéssel kapcsolatos kérdéseire válaszolt a parlament plenáris üléstermében, amikor az egyik felszólalás után bekapcsolva maradt a mikrofonja, és hallani lehetett, amint magyarul megjegyzi a mellette helyet foglaló kabinetfőnökének: Hány hülye van még?

A politikus – akinek többen a lemondását követelték – ezután egy közleményt adott ki, amelyben azt írta:

„Őszintén sajnálom, hogy félreértés történt az Európai Parlament 2023. február 14-i plenáris ülésén tett megjegyzésem kapcsán. Ez egy teljesen más témában, magyarul folytatott magánbeszélgetéshez kapcsolódott, amelyet a kabinetfőnökömmel folytattam, és amelyet kiragadtak a szövegkörnyezetből. Elnézést kérek az ezzel kapcsolatos esetleges félreértésekért. Teljes mértékben tiszteletben tartom az összes uniós intézményt, beleértve az Európai Parlamentet és annak tisztelt képviselőit is.”

Bár Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy tudomásul vette Várhelyi Olivér bocsánatkérését és magyarázatát, most úgy tűnik, hogy az EP-vezető politikusainak a fenti közlemény önmagában nem elég.

(Borítókép: Roberta Metsola 2022. október 20-án. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok