Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Fogjuk mindenki kezét

2023. március 9., csütörtök 09:24

A Demokratikus Koalíció elnöke a Facebook-oldalán mondta el véleményét a magyar egészségügyről. Emellett azt is közzétette, milyen egészségügyet szeretne ő. Többek között számonkérhető ellátási, szolgáltatási protokollt, megfizethető árú gyógyszereket szeretne, valamint bérnövekedést az egészségügyi dolgozóknak.

Ahogy a pártelnök fogalmaz: „Egészséges egészségügyet akarunk.” Szerinte a magyar egészségügy helyzete olyan, mint az ismert mondásban: „Járni jár, csak nem jut.”

Gyurcsány Ferenc ezt követően hat pontban fogalmazta meg, milyen egészségügyet szeretne, majd ezeket röviden indokolta is:

  1. Minden magyar polgárnak kell legyen egy egészségügyi asszisztense, aki folyamatosan vezeti a megelőzés, ellátás, gyógyítás, rehabilitáció folyamatában. Fogjuk mindenki kezét. 
  2. Meg kell mondani, hogy az állami egészségügyben mi jár emberi jogon, mi jár azoknak, akik fizették a járulékokat, és mi azoknak, akiknek valamilyen kiegészítő biztosításuk van, függetlenül attól, hogy hol laknak, hogy milyen kapcsolataik vannak. Kell egy számonkérhető ellátási, szolgáltatási protokoll. 
  3. Az alapszintű ellátást, a szűréseket, megelőzési eljárásokat a legszélesebbre kell nyitni, az ebben együttműködő állampolgárokat segíteni, motiválni kell. Az egészségügyi szakemberek széles köre sokkal többet tudna ma is segíteni, mint amit megengednek nekik. Ki kell nyitni a szakmai lehetőségeket és vele együtt a felelősséget. 
  4. Az állami egészségügyi kapacitásokat csúcsra kell járatni. A magánellátásból vissza kell hozni a betegeket. Ugyanakkor: aki magánellátást vesz igénybe és ezzel tehermentesíti az állami egészségügyet, annak költségeihez az állam bizonyos esetekben és meghatározott mértékig hozzájárulhat. 
  5. Nemzetközi tapasztalatok alapján a magyar lakosság számára megfizethető áron lehetővé kell tenni a legjobb gyógyszerek és orvosi technológiák elérését.
  6. Az egészségügyi dolgozók bérét, orvosokét, nővérekét, asszisztensekét a mindenkori nemzetgazdasági átlagkeresethez kell automatikusan igazítani, a helyreállított jogállású egészségügyi szakmai kamarákkal történő megállapodás szerinti szorzószámokkal

– olvasható a DK elnökének a posztjában.

Emellett szerinte az lenne a legjobb, ha „tábornokok helyett orvosok és az egészségügyben jártas gazdasági szakemberek irányítanák a magyar egészségügyet!”.

Korábban megírtuk, Gyurcsány Ferenc egy interjúban elárulta: elnökként a feladata, hogy a politikai irányt építse, valamint ahhoz a hátteret és a közösséget megteremtse, aminek a következménye a sok új tag, ami egy kevésbé látványos szerep. Tehát a Demokratikus Koalíció szakpolitikai kérdései nem hozzá tartoznak. Ezek a kérdések Dobrev Klára árnyékkormányához tartoznak.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok