Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Szabadságmenet és Béketüntetés március 15-én

2023. március 14., kedd 16:08

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján ezúttal sem lesz hiány kulturális és politikai eseményekből. Összegyűjtöttük az időpontokat.

9 órakor a Kossuth téren az ünnepélyes zászlófelvonással indul a fővárosban a programsorozat március 15-én. 9:20-kor indul a Huszármenet a Nemzeti Múzeumhoz, a Múzeumkertben 10:30-kor kezdődik az ünnepség, beszédet mond Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

A Várnegyedben több helyszínen folyamatosan zajlanak majd a családi programok, előadások, kiállítások, történelmi séták, lesznek lovas huszárok, ahogy fegyverbemutató is, a részletes programtervet itt találja.

10–15 óra között nyitva lesz a Parlament, az érdeklődök megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát.

Orbán Viktor Kiskőrösön, Gyurcsány Ferenc Budapesten

Orbán Viktor 15 órától Kiskőrösön, a Petőfi-szülőház előtt tartja ünnepi beszédét, amelyet művészeti előadások, valamint Domonyi László polgármester köszöntője előz meg. A kormányfő látogatása alkalmából az egyik helyi pizzéria narancsos pizzát készít.

A Demokratikus Koalíció szintén 15 órától a budapesti Egyetem téren tartja március 15-i rendezvényét, amelyet az alábbi felütéssel reklámoznak: „Hosszú idő után az első alkalom lesz, hogy egy színpadon mond beszédet Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök.”

A Civil Sugárút nevű programsorozat március 14-én indult a Hősök terén, ennek záróeseménye lesz a március 15-i Szabadságmenet. A demonstrálók 15:30-kor indulnak el az Andrássyn, a tervek szerint 17 órakor érkeznek az Andrássy út–Bajcsy Zsilinszky út kereszteződéséhez.

A megnyitó beszédet Karácsony Gergely főpolgármester mondja, ezt követően civilek, művészek és zenészek lépnek fel, többek között a Romano Glaszo, Dés László és Wunderlich József, Molnár Piroska, Törley Katalin és Törley-Havas Sára, Baranyi Krisztina és Pikó András, Orsós János, Mácsai Pál, Iványi Gábor.

A Mi Hazánk Mozgalom a fentiekhez hasonlóan 15 órára szervezte meg ünnepi eseményét, amely a Béketüntetés nevet kapta, azzal az alcímmel, hogy Vétózzuk meg a NATO-bővítést! A Pilvax közben mások mellett felszólal Toroczkai László, a párt elnöke.

A Momentum a XXII. kerületbe, a Kastélypark utcába szervezett pikniket, ez a Nagytétényi Forradalmi Piknik. Beszédet mond Tóth Endre, Budafok-Tétény és Újbuda országgyűlési képviselője, Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője és Havasi Gábor, a Momentum polgármesterjelöltje Budafok-Tétényben.

Március 15-én valamennyi párt tart megemlékezést, szerdán 10-kor Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, valamint Hiller István választmányi elnök Budapest XX. kerületében, Pesterzsébeten, a Petőfi-szobornál sajtótájékoztatót tart és koszorúz. Komjáthi Imre, a szocialisták társelnöke Molnár Zsolt pártigazgatóval Csíkszeredán avat kopjafát.

A Jobbik-Konzervatívok 10 órától a Batthyány-örökmécsesnél tart megemlékezést. Az LMP-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy központi megemlékezést nem tartanak, tagjaik és képviselőik a saját településükön tartandó megemlékezéseken vesznek részt. Ungár Péter, az LMP társelnöke a II. kerületi hivatalos ünnepségen fog koszorúzni. A Párbeszéd Karácsony Gergely főpolgármester révén a Szabadságmeneten is képviselteti magát.

Budapesten kívül az ország több nagyvárosában, valamint kisebb településeken is tartanak megemlékezéseket, kulturális programokat és polgármesteri beszédeket. Arról, hogy milyen időjárásra számíthatunk március 15-én, itt írtunk.

(Borítókép: Huszármenetet kísérő katonazenekar az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Budapesten, az Alkotmány utcában 2019. március 15-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok