Index Vakbarát Hírportál

A TEK közölte, miért állhatott meg a buszsávban Polt Péter konvoja

2023. március 14., kedd 09:06

Korábban Polt Péter legfőbb ügyész és Terrorelhárítási Központ megkülönböztető jelzésű autókból álló konvoja egy üzlet előtt, a buszsávban állt meg, míg Polt bement a boltba. Akkor az ügyészség nem kommentálta érdemben az esetet, de most a TEK megszólalt az ügyben, úgy gondolják, minden szabályos volt.

Még február 23-án számoltunk be róla, hogy Polt Péter a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky úton ugrott be egy térképboltba, miközben az őt szállító, megkülönböztető jelzésű autók a buszsávban álltak le. Emiatt a többi autósnak kerülgetniük kellett a leparkolt járműveket.

A HVG később arról érdeklődött a Legfőbb Ügyészségen, hogy hivatalos ügyben járt-e a térképboltban Polt Péter. Válaszukban erre nem tértek ki, az autókról viszont azt írták:

Ügyészségi gépjármű nem parkolt a jelzett helyszínen. Tájékoztatom továbbá, hogy a legfőbb ügyész személyi védelmét – ennek keretében a közlekedését – a TEK végzi

– közölték.

Itt azonban nem ért véget a történet, ugyanis a Népszava a TEK-nél is érdeklődött az ügyben, amire most válaszoltak. 

A lap szerint a TEK több kérdésükre sem válaszolt, így például arra sem, hogy a múlt évben hány alkalommal látták indokoltnak a legfőbb ügyész megerősített védelmét, kíséretét.

De kiemelték, a buszsávos parkolásban nem látnak semmi kivetnivalót. Álláspontjukat a KRESZ-re alapozták, amelynek vonatkozó szabályai szerint a megkülönböztető jelzést használó járművek buszsávban is legálisan várakozhatnak.

A TEK szerint teljesen mindegy, hogy magán- vagy hivatali ügyben álltak-e meg. 

Személyvédelmi szempontból nincs jelentősége annak, hogy a védett személy hivatali tevékenységével összefüggő, vagy magánprogram keretében történik a védelem végrehajtása, a védett személyt megillető védelem generális, napszaktól és tevékenységtől független

– írták. Mindezek miatt, közölték, az ügyben vizsgálatot sem indítottak.

Rovatok