Index Vakbarát Hírportál

Értékhatár alatti beszerzéssel indítja az egyház a Normafánál lévő kápolnaépítést

2023. március 16., csütörtök 14:38

Az egyház beszerzései a közbeszerzések feltételrendszeréhez nagyon hasonló kritériumokat tartalmaznak, de mégsem tekinthetők annak. Ez is segíthet most a Normafánál lévő Anna-réti kegyhely megépítését illetően abban, hogy amit az önkormányzat nem tudott saját hatáskörben megvalósítani, arra az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye most készen áll.

Hegyvidék önkormányzatának nem volt rá fedezete, ezért a Normafánál lévő Anna-rétre tervezett minikápolna építését átadta a Magyar Katolikus Egyháznak, amely már az esemény hivatalos bejelentését megelőzően tárgyalásos, értékhatár alatti beszerzési eljárást indított a megvalósítására.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Szűz Mária, a Világ Királynője engesztelő kápolna felépítését a XII. kerületi önkormányzat először a katolikus egyházzal közösen képzelte el, majd egyedül, végül adománygyűjtésről. A felhívás szerint ennek becsült költsége 127 millió forint lenne. Az adománygyűjtés jelenleg is zajlik, a legfrissebb adatok szerint eddig 47,3 millió forint érkezett. 

A meghívásos pályázatra hat céget hívott meg a beszerzési pályázatot kiíró főegyházmegye, köztük szerepel a Sampo Consult Kft.-t is, amellyel tavaly már egyszer 54,3 milliós ajánlati árral szerződést is kötött az önkormányzat.

A tárgyalásos értékhatár alatti beszerzésről az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal építészmérnöke, Salacz Ákos azt mondta lapunknak, hogy ebben a kiírt beszerzési pályázatban nincs értékhatár.

Az egyházakra (és más, hitéleti tevékenységet folytató szervezetekre) más beszerzési szabályok vonatkoznak, mint a közpénzekkel gazdálkodó szervezetekre, ám a közbeszerzési törvény szerint a közbeszerzési értékhatár 50 millió forint. A főegyházmegye saját beszerzési szabályzatának sajátossága, hogy azt az EKR-en keresztül bonyolítja le.

Közbeszerzés esetében (itt nem erről van szó) a kiírás előfeltétele, hogy az ajánlatkérő tervezői költségbecslést készítsen, amely nemcsak a projekt bekerülési végösszegét tartalmazza, hanem annak dokumentálást is, hogy milyen módszerrel határozta meg a beszerzés becsült értékét. A főegyházmegyének van ugyan egy beszerzésekről szóló belső szabályzata, de erről kérdésünkre azt mondták, hogy nem nyilvános, így az sem tudható, hogy történt-e egyáltalán részükről előzetes költségbecslés. Annyit közöltek, hogy az egyház beszerzései a közbeszerzések feltételrendszeréhez nagyon hasonló kritériumokat tartalmaznak. A transzparenciát ugyanakkor nem segíti, hogy ilyen egyházi beszerzéseknél sok esetben semmilyen dokumentum nem kapcsolódik a kiíráshoz, nem tudni, milyen ajánlattal ki lett a nyertes, így többnyire csak annyi látható az EKR felületén, hogy a beszerzési eljárás elindult. (Van azonban kivétel is.)

Az önkormányzat egyébként a beérkezett adományokat nem egy összegben utalja az egyháznak, a nyertes pályázóval történő szerződéskötésig azonban az összeg rendelkezésre fog állni.

Az önkormányzat forráshiány és a kötelező közbeszerzés miatt nem tudta saját hatáskörben megépíteni a kápolnát, az egyházi szerepvállalás most ezt lehetővé teszi.

Pokorni Zoltán polgármester azt mondta, a kápolnaépítésben nem szükséges az egyház pénzügyi szerepvállalása, ugyanakkor az épület berendezésére – oltárkép, bútorok, egyéb kegytárgyak – a főegyházmegye teremt fedezetet.

Az adományokból összegyűjteni tervezett 127 millió forint teljes összegének rendelkezésre állása nem feltétele az építkezés elindításának, a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint április második felében kezdődik a kivitelezés, Erdő Péter bíboros szerint szeptemberre pedig be is fejeződhet.

Rovatok