Index Vakbarát Hírportál

Elindult a határozatlan idejű munkabeszüntetés a hazai iskolákban

2023. március 16., csütörtök 07:05

Csütörtök reggel elstartolt a határozatlan idejű sztrájk a hazai iskolákban. A munkabeszüntetéshez immár a közoktatásban tanítók mellett a szakképzésben oktatók is csatlakoztak, céljaik ugyanis közösek: továbbra is a magasabb bérekért és a munkaterhek csökkentéséért küzdenek.

Kezdetét vette a határozatlan idejű munkabeszüntetés a hazai iskolákban. A közoktatásban már több mint egy éve tartanak a tiltakozások, az első nagyszabású sztrájk napra pontosan egy évvel ezelőtt volt. 

Mára a pedagógustársadalom újabb csoportja döntött a kiállás mellett, a szakképzésben dolgozók ügyét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) karolta fel. Az érdekvédők két nappal ezelőtt ültek egy asztalhoz a kormányt képviselő Hankó Balázzsal, de a szakszervezet arról tájékoztatta lapunkat, hogy miután „semmi biztató nem hangzott el”, „semmi nem indokolta, hogy lefújják a csütörtöktől induló sztrájkot”.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a munkabeszüntetés reggelén az Indexnek elmondta: arra számítanak, hogy a napokban beindul egy öngerjesztő folyamat, és az intézmények sorra csatlakoznak majd.

„A szegedi és pécsi szakképzésben dolgozók már korábban is hangot adtak a nemtetszésüknek, ezúttal is jelezték részvételi szándékukat” – mondta Nagy Erzsébet, hozzátéve, hogy minden iskola maga dönt arról, hogy hány sztrájknapot tervez be.

Felügyelet azért lesz az iskolákban?

Mint ismert, a kormány 2022-ben törvényben fektette le a sztrájk alatt nyújtandó minimális ellátás mértékét, ez a jogszabály azonban csak a Belügyminisztérium alá tartozó közoktatásra vonatkozik, vagyis a

KULTURÁLIS ÉS INNOVÁCIÓS MINISZTÉRIUMHOZ BECSATORNÁZOTT SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK OKTATÓI MÉG MOST is A HAGYOMÁNYOS KERETEK KÖZÖTT SZTRÁJKOLHATNAK.

Mivel a kormány a még elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalási kötelezettségének nem tett eleget, a PDSZ a bírósághoz fordult, amely elsőfokú végzésben elfogadta a szakszervezet ajánlatát, a fellebbezési határidő pedig már lejárt. Mindezek értelmében a sztrájk alatt az intézményeknek csak felügyeletet kell biztosítani, de azt is csak akkor, ha van rá igény.

A Szülői Hang még korábban összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a munkabeszüntetést támogató családok számára. A szülői szervezet az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

Mi a tiltakozás célja?

A közoktatásban dolgozók követeléseiről számos alkalommal írtunk, a szakképzési intézményekben az alábbiakat követelik:

Mint ismert, 2020-ban 30 százalékkal nőtt a szakképzésben dolgozók bére, emellett idén januártól 10 százalékos, májustól pedig visszamenőlegesen további 5 százalékos emelést biztosít a kormány.

KIM: a követelések okafogyottak, az oktatók elégedettek

Kerestük a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, szerettük volna tudni, hogy miként viszonyulnak a sztrájkhoz, és hogy mit terveznek a jövőben a szakképzéssel. A tárca végül csütörtök reggel elküldte lapunknak azt a közleményt, amelyet még március 14-én tettek közzé a kormany.hu weboldalon. 

Ebben azt írták: „megállapítható, hogy a szakszervezeti követelések az időközben végrehajtott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően okafogyottá váltak." Mindezt a „folyamatos és kiszámítható béremeléssel", valamint a napokban megjelent törvényjavaslat által nyújtott garanciákkal indokolták.

A KIM szerint a szakszervezet követelései nem egyeznek az oktatók érdekeivel, „a merev 22 órás kötelező heti tanítási óraszámkeret visszavezetése tönkretenné a szakképzési rendszer rugalmasságát, eddigi szakmai vívmányait és negatívan befolyásolná a szakképző intézményekben dolgozók gazdasági és szociális érdekeit".

„Az új szakképzési rendszer bizonyított, az oktatók elégedettek, ugyanis az idei két lépcsős bérfejlesztés után további emelésben részesülhetnek" – hangsúlyozta a tárca.

(Borítókép:  Maja Hitij / Getty Images)

Rovatok