Index Vakbarát Hírportál

Ma van az alvás világnapja, bújjon vissza az ágyba!

2023. március 17., péntek 09:05

Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre.

Az alvás világnapját minden évben márciusban ünnepeljük, a tavaszi napéjegyenlőség előtt, ez a nemzetközi alvástársaság, a World Sleep Society több mint 80 országot magában foglaló szervezetének a napja, melyhez világszerte milliók csatlakoznak. Ennek apropóján a Magyar Alvás Szövetség közleményt adott ki, amiben kifejtik,

korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásminősége.

De ez nem egyedi, magyar specifikum, világjelenségről van szó – hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Alvás Szervezet, a World Sleep Society. A Magyar Alvás Szövetség alváskonferenciáján a Magyar Tudományos Akadémián a szakterület kiválóságai adnak elő, az idei tanácskozás mottója: a jó alvás elengedhetetlen az egészséghez.

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke azt mondja, az elmúlt négy évben folyó tudományos kutatásuk alapján az összetett alvásminőségi mutatók tekintetében romló tendencia tapasztalható hazánkban.

A World Sleep Society alvás világszervezet követésre méltónak ajánlja a Magyar Alvás Szövetség évek óta folyó munkáját, amelyért elsők között kapták meg a Distinguished Activity Award elismerést.

A Szövetség 2022-ben adta át az Alvás Magyarországi Nagykövete elismerést. A díjat Havasi Gergő hétszeres magyar bajnok kajakozó vette át, aki vállalta, hogy az alváskultúra hazai képviselőjeként önkéntes feladatot vállal az alvásról szóló ismeretterjesztésben. Az idei konferencián beszámolt elmúlt évi tevékenységéről.

A sleepfriendly program az egészséges életmód, kiemelten az alváskultúra területén végzett kiemelkedő tevékenységet értékeli szigorú minősítési szempontok alapján. Az elismerés megkülönböztetést jelent abban a vonatkozásban, hogy a díjazott a vállalati kultúrájában és tevékenységében következetesen és példamutató módon járul hozzá ahhoz, hogy jobban aludjanak az emberek. Kiválósági elismerések 2023-ban:

Sleepfriendly Company: JYSK Hungary, Pharma Nord Hungary, Coloplast Hungary.

Sleepfriendly Hotel: Hotel Admiral Koppenhága, Botaniq Kastélyhotel Tura, Várda

Sporthotel Kisvárda

Sleepfriendly Product: Havitu/Matrackuckó.

A kiválósági elismeréseket a Sleepfriendly Program, a Magyar Alvás Szövetség és a Magyar Szállodák és Éttermek vezetői adták át Erik Vilstrup Lorenzen őexelenciájának, a Dán Királyság budapesti nagykövetének a jelenlétében. 

Tavaly az alvásbarát elismerést egy munkahely is kiérdemelte, az az E.ON Hungaria Zrt., mert a koronavírus-járvány ideje alatt elindított egy, az alvásra is fókuszáló egészségprogramot. 

A kiválósági elismeréseket a Sleepfriendly Program, a Magyar Alvás Szövetség és a Magyar Szállodák és Éttermek vezetői adtak át Erik Vilstrup Lorenzen őexelenciájának, a Dán Királyság budapesti nagykövetének a jelenlétében. A konferenciát dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár köszöntötte.

Rovatok