Index Vakbarát Hírportál

Ön megkóstolná? – Mutatjuk, mi lett Magyarország étele 2023-ban

2023. március 18., szombat 21:00

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda csapata, a Székekpuszta Ifjai nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

A felcsúti gasztronómiai versenyről szombat délután már írtunk. Az eseményen részt vett Németh Szilárd és a magyar kormány számos másik tisztviselője is.

Az MTI szombat este számolt be arról, hogy a Székekpuszta Ifjai csapatának kiskunsági préselt malacarc étele nyerte a versenyt, ez lett Magyarország étele 2023-ban. A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry által nevezett Vincent csapat lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a szabadszállási Zöld Ász fogadó által nevezett Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.

Arról, hogy Magyarország étele pontosan miből is áll, a verseny Facebook-oldalán adtak tájékoztatást. 

Malac pofa-nyelve-orra konfitálva, mangalicasonka-köntösben prés alatt készítve, füstölt kalocsai pirospaprikás krémmártással. Pirított kukoricapuliszka, kapros juhtúróval bélelve, házi tejföllel. Savanyított malacfüles, nemzeti, langyos vitaminsaláta, zöldfűszeres-velős roppanccsal

írták az oldalon.

Mitől lesz nemzeti a saláta? 

Fotót azonban nem találtunk a győztes ételről, így megtekinteni nem tudtuk a győztes kompozíciót, és nem derült ki például az, hogy a „savanyított malacfüles, nemzeti, langyos vitaminsaláta” hogy néz ki a gyakorlatban.

A Magyarország étele oldalán korábban közzétették azt is, hogy a második és aharmadik helyre befutók, illetve a többi kompozíció mi mindent foglalt magába,  így a gasztrokultúra szerelmesei ott még szemezgethetnek abból, hogy milyen ételek kerültek be a döntőbe.

Petőfihez kellett igazodni 

A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe. Az idei verseny tematikája kötődött a 200 éve született Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg a szervezők, hogy

AZ ELKÉSZÍTETT ÉTEL ÉS A CSAPAT FANTÁZIANEVE IS A KÖLTŐ ÉLETÉHEZ, VAGY AZ 1848–49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARCHOZ LEGYEN KÖTHETŐ.

A maximum négy elemből álló, a szervezők szerint „innovatív, de populáris ételek” esetében elvárták, hogy azok a legtöbb, átlagos felszereltségű konyhán is elkészíthetőek legyenek nagy mennyiségben. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely, Magyarországról származó öko- vagy hazai védjegyes termék – részletezte az MTI. 

A szakácsversenynek első alkalommal volt kísérőrendezvénye a Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny, amelyet Kubinyi Dániel (Castellum Hotel, Hollókő) nyert meg. 

„Egy kezdő kukta hetedhét országra szóló lakomát tudna összeállítani”

Az eredményhirdetésen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: „a magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhét országra szóló lakomát tudna összeállítani”.Mint mondta, a magyar konyhaművészet hagyományait folytatni kell, ebben pedig könnyebbséget jelent, hogy van mire építeni és büszkének lenni.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke videóüzenetében arról beszélt, hogy az ételek összehozzák és össze is tartják az embereket. A magyar kormány több mint tíz éve erősíti az összetartozást, a többi között a gasztronómia terén is, és ebben ez a rendezvény sokat segít – mondta.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke emlékeztetett: hat évvel ezelőtt, a szakácsverseny elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek. Rámutatott, hogy a nemzeti konyha eltűnhet, ha nem erősítik meg, ezért azt javasolta: „a szakácstudást haza kell hozni, de nem kell más nemzetek ételeit lemásolni, hanem hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni”.

A szervezők meghirdettek egy rajzpályázatot is ,szintén Petőfit idézve, „Befordúltam a konyhára” címmel, amelyre több mint 800 pályamű érkezett alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás korosztályban.

Rovatok