Index Vakbarát Hírportál

A kormány ismét meghosszabbíthatja a háborús veszélyhelyzetet

2023. március 21., kedd 09:05

Tovább hosszabbíthatják az orosz–ukrán háború miatti veszélyhelyzetet. A rendeleti kormányzást jelentő törvény jelenleg május végéig van érvényben, ezt hosszabbítaná meg a kabinet a maximális 180 nappal. Amennyiben a parlament elfogadja a beterjesztést, úgy gyakorlatilag egész 2023-ban lehetőség lesz a rendeleti kormányzásra.

A kormány ismét a parlament elé terjeszti az orosz–ukrán háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ehhez az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata kell.

A vészhelyzetre vonatkozó jogszabályt legutóbb november elsején hosszabbították meg, akkor még „csak” 30 napra. Ám ezzel egy időben elfogadták azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy a vészhelyzetet egymás után többször meghosszabbíthassák, alkalmanként maximum 180 nappal.

A 30 nap elteltével élt is ezzel a kormány és 180 nappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet. „Az október végén életbe lépett veszélyhelyzeti rendelkezés a hatálybalépését követő 210. napon veszti hatályát” – írták akkor.

A javaslat célja, hogy az Országgyűlés az Alaptörvény 51. cikk (3) bekezdése alapján ismételten felhatalmazza a Kormányt, hogy a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbíthassa. Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi – különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai – következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak, emiatt indokolt a különleges jogrend fenntartása

– áll a kormány hivatalos honlapján lévő összefoglalóban.

November elsején lépett életbe az az alkotmánymódosítás, amely a korábbi hat különleges jogrend – rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás, veszélyhelyzet – helyett hármat határoz meg: hadiállapot, szükségállapot és veszélyhelyzet.

A háborús vészhelyzeti rendelkezés először tavaly május végén lépett életbe. Orbán Viktor akkor ezt azzal indokolta, hogy „a járvány alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon”.

Az orosz–ukrán háborút az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. február 27-én. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok